Izvor:beta

Lideri NATO-a usvojili novu strategiju: Zapadni Balkan i oblast Crnog mora od strategijske važnosti

Vođe NATO su danas usvojili novi "Strategijski koncept" u kojem se ističe da su "Zapadni Balkan i oblast Crnog mora od strategijske važnosti za Atlantski savez", dok je Rusija označena kao "najvažnija direktna prijetnja bezbjednosti, miru i stabilnosti evro-atlantskog područja".

“Ispoljene težnje i politike prinude NR Kine su izazov za naše interese, bezbjednost i vrijednosti “, stoji takođe u novom programskom viđenju buduće globalne uloge NATO, usvojenom na zasjedanju u Madridu.

“Mi ćemo i dalje pomagati evroatlantske težnje zainteresovanih zemaja Zapadnog Balkana i područja Crnog mora”, podvukili su u ovom dokumentu šefovi država ili vlada NATO dodajući da će “ojačati napore da pospiješe njihove sposobnosti da se uhvate u koštac s različitim opasnostima s kojima se sučeljavaju i da osnaže njihovu otpornost da se odupru zloćudnim uplitanjima i nametanjima trećih strana”.

U viziji djelovanja NATO u idućih deset godina se podvlači da je “snažna i nezavisna Ukrajina od životne važnosti za evro-atlantsko područje ” i kaže da je ” ponašanje Moskve odraz ruskih agresivnih akcija protiv susjeda i šire zajednice s obje strane Atlantskog okeana”.

Takođe se podvlači da “NATO ne želi sukob i ne predstavlja opasnost za Rusku Federaciju”, uz napomenu da ” ćemo odgovoriti na ruske prijetnje i neprijateljske poteze”. Lideri Atlantskog saveza stavljaju do znanja da se “produbljivanje strategijskog partnerstva između Kine i Rusije i njihovi obostrani napori da se podrije međunarodni poredak uspostavljen na pravilima, direktno suprotstavlja” njihovim “vrijednostima i interesima”.

Lideri NATO navode da će, saglasno novom Strategijskom konceptu, “djelovati zajedno s partnerima kako bi se rješavale zajedničke bezbjednosne opasnosti i izazovi u oblastima od strategijskog interesa za Savez, uključujući Srednji istok, Sjever Afrike i područja Sahela”.

“Indo-pacifički region je važan za NATO, imajući u vidu da razvoj u tom regionu može neposredno ugroziti evro-atlantsku bezbjednost…mi ćemo ojačati dijalog i saradnju s novim i postojećim partnerima na indo-pacifičkom području s ciljem da se uhvati u koštac s izazovima širom te oblasti i uzme u ruke pitanja zajedničkih bezbjednosnih interesa”, navodi se.

Vođe NATO u dokumentu objašnjavaju da je “sad presudan čas za bezbjednost i međunarodni mir i stabilnost ” i navode da su “opasnosti s kojima su sučeljeni globalne i povezane” i da autoritarni činioci postavljaju izazove za njihove “interese, vrijednosti i demokratski način života”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predsjednica Slovačke uputila telegram Đukanoviću: U ovom teškom trenutku...

“Uvaženi gospodine Predsjedniče, sa dubokom tugom primila sam vijest o tragičnim događajima koji su se desili u...

Nikšićanin ranjen u tuči

Kako nam je nezvanično potvrđeno u Nikšiću je došlo do ranjavanja jedne osobe oštrim predmetom, kojoj su...

CPC će sjutra služiti liturgiju za stradale na Cetinju

Službe će, najavljuju iz CPC, služiti od 10 časova. “Pozivamo Vjerni narod da uzme...

Đukanović: Cijenimo pažnju susjeda i poruke saosjećanja i podrške...

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, danas imao odvojene telefonske razgovore sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i...

Rakočević o radu policije na Cetinju: Preventivne mjere potpuno...

Očekuje da se nadležni organi što prije izjasne po pitanju eventualnih propusta u radu policije.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare