Izvor:n1

Lista najvrijednijih svjetskih pasoša pod uticajem rata u Ukrajini

Koliko je rat u Ukrajini uticao na promjene na listi najvrijednijih pasoša na svijetu, ko je na vrhu, a ko na dnu?

Svakim novim danom rata u Ukrajini spoznajemo neke nove, negativne efekte po život, kako Ukrajinaca i Rusa, tako i čitavog svijeta. Cijene žitarica povećane su za 17 procenata od početka rata, o nafti i da ne govorimo, to vidimo i sami na pumpama. Cijena čelika je otišla u nebo, a te posljedice je bolno svjestan svaki građevinac u svijetu. Djeluje da je bukvalno skoro sve poskupjelo, na talasu ove krize, mnogo toga sasvim sigurno i potpuno neopravdano.

Neke stvari su naizgled samo lokalne. Mekdonalds je otišao iz Rusije, ali je time izgubio i 10 odsto svog tržišta, a sličan obrazac važi i za druge velike kompanije koje su se povukle iz Rusije.

Ali tu nije kraj. Svijet se promijenio i mijenja se iz dana u dan. Pozicije, uglovi, uticaji, sve prožima ova kriza. Čak i pasoše. Kako?

Zatvaranje vazdušnog prostora zbog ruskog napada i otvaranje granica za ukrajinske izbjeglice počelo je da utiče na globalnu slobodu putovanja, pokazuju najnoviji podaci, bacajući svijetlo na poredak kojim se slična istraživanja često bave, odgovarajući na pitanje koji su to najpogodniji pasoši za putovanja u svijetu.

Ovom temom se bavila londonska savjetodavna firma za globalno državljanstvo i boravak Henley & Partners.

Njihov indeks rangira 199 pasoša prema broju destinacija kojima njihovi vlasnici mogu pristupiti bez prethodne vize. Njihova lista je jedan od nekoliko indeksa koje su kreirale finansijske kompanije za rangiranje globalnih pasoša prema pristupu koji pružaju svojim građanima. Ažurira se u realnom vremenu tokom cijele godine, kako i kada promjene vizne politike stupe na snagu.

Od izbijanja rata krajem februara, mnoge zemlje su ili izmijenile svoju politiku ulaska ili su u potpunosti ukinule vize za vlasnike ukrajinskih pasoša, što znači da je Ukrajina zabilježila rekordan rast, piše u izvještaju.

U međuvremenu, Evropska unija, Sjedinjene Države i Kanada zabranile su ruskim operaterima svoj vazdušni prostor, dok neke zemlje više ne izdaju vize ruskim državljanima, navodi se u izvještaju savjetodavne firme.

Iako ovo još uvijek nije dramatično uticalo na poziciju Rusije na listi, izvještaj sugeriše da će se to vjerovatno promijeniti u narednim mjesecima. Indeks je inače zasnovan na ekskluzivnim podacima Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj (IATA), i redovno prati svjetske pasoše koji su najpovoljniji za putovanja od 2006. godine.

Na listi za drugi kvartal 2022. Ukrajina je porasla za jedno mjesto i sada je rangirana na 34. mjestu, a njeni državljani sada mogu da putuju u 143 destinacije bez vize (ili bez vize po dolasku). Rusija je pala za četiri mjesta na 49-u poziciju, sa otvorenim putovanjima u 117 zemalja, sa tendencijom dodatnog pogoršanja, kako se suspenzije viza i sankcije budu formalizovane.

Najnovija promjena jasno ukazuje na “dubok i možda nepovratan uticaj rata na slobodu kretanja”, navodi se u izvještaju.

Vrh indeksa ostaje isti kao i prije – Japan i Singapur dijele prvo mjesto. Nosioci ovih pasoša u teoriji mogu da putuju na 192 destinacije bez vize, ali vrijedi napomenuti da to ne uzima u obzir privremena ograničenja.

Državljani Avganistana ponovo su na dnu indeksa i mogu da pristupe samo 26 zemalja bez prethodnog izdavanja vize.

Dominacija Evrope

U prvih 10, Južna Koreja je i dalje izjednačena sa Njemačkom na drugom mestu, sa rezultatom 190, a Finska, Italija, Luksemburg i Španija su zajedno na trećem mjestu, sa rezultatom 189.

Dok Austrija, Danska, Holandija i Švedska dijele četvrto mesto (188), Francuska je pala na peto mjesto.

Velika Britanija, koja je prošlog mjeseca ukinula sva preostala ograničenja vezana za Covid-19, napredovala je za jedno mjesto (pozicija 5), pored Francuske, kao i Irske i Portugalije.

Sjedinjene Države ostaju na broju šest, sa ocjenom 186, dijele poziciju sa Belgijom, Novim Zelandom, Norveškom i Švajcarskom.

Nema promjene na broju sedam, a Australija, Kanada, Češka, Grčka i Malta ponovo ostaju zajedno, sa rezultatom 185.

Na osmom mjestu, Mađarska je sama, sa rezultatom 183, dok je Poljska pala sa osmog na deveto mjesto na listi, dijeleći mjesto sa Litvanijom i Slovačkom, sa ocjenom 182. Estonija, Letonija i Slovenija zaokružuju prvih deset , sa ocjenom 181.

Slovenački pasoš je najmoćniji u regiji, slijede je Hrvatska, koja je na 18 mjestu, ispred Srbije koja je na poziciji 39 (135 država), ispred Makedonije (pozicija 47) i Crne Gore (pozicija 48).

U izvještaju se napominje da se situacija između Rusije i Ukrajine pokazala kao strog podsjetnik na nestabilnost svijeta, način na koji nasilje i sukobi mogu da dovedu do masovnog raseljavanja i koliko je pasoš značajan, i faktički određuje vašu sudbinu i dramatično utiče na mogućnosti koje imate.

Iako je nemoguće predvidjeti kako će svijet izgledati u sjenci novog hladnog rata, najnoviji indeks sugeriše da će se jaz između Rusije i većeg dela zapadnog svijeta samo povećavati.

Najbolji pasoši za posjedovanje u 2022. godini:

Japan, Singapur (192 destinacije)

Nemačka, Južna Koreja (190)

Finska, Italija, Luksemburg, Španija (189)

Austrija, Danska, Holandija, Švedska (188)

Francuska, Irska, Portugal, Ujedinjeno Kraljevstvo (187)

Belgija, Novi Zeland, Norveška, Švajcarska, Sjedinjene Američke Države (186)

Australija, Kanada, Češka Republika, Grčka, Malta (185)

Mađarska (183)

Litvanija, Poljska, Slovačka (182)

Estonija, Letonija, Slovenija (181)

Najgori pasoši:

Nekoliko zemalja širom svijeta ima pristup bez vize ili vize po dolasku u manje od 40 zemalja. U njih spadaju:

Sjeverna Koreja (39 destinacija)

Nepal, Palestina (37)

Somalija (34)

Jemen (33)

Pakistan (31)

Sirija (29)

Irak (28)

Avganistan (26).

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD: Kukavički pokušaji zastrašivanja i napada na Crnogorce neće...

Pod parolom pomirenja, oni koji su, umjesto Crne Gore, vjerni nekoj drugoj državi, u panici od sasvim...

(VIDEO) Četvorica maskiranih muškaraca palicama napali mladića sa crnogorskom...

Kako se na videu zabilježenom u Urgentnom centru čuje, očevidac napada je policiji ispričao da su mladića,...

Sjutra oblačno, povremeno kiša

Vjetar mjestimično umjeren do jak, uglavnom jugozapadni, u popodnevnim satima će oslabiti. Jutarnja temperatura...

Sekulić: Milatović pokazao elementarno nepoznavanje ekonomije, ne zna da...

Tako se, po njegovim riječima, minimalna potrošačka korpa od decembra 2020. povećala sa 641euro na 800 eura...

Bošković: U nedjelju svi za broj 1, zbog Crne...

“Čast i zadovoljstvo je biti dio ove veličanstvene i posebno emotivne, građanske, evropske i pobjedničke konvencije. U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare