Lukašenko: Ukrajina prijeti Bjelorusiji i nudi pakt o nenapadanju; Zelenski: Ne namjeravamo da vas napadnemo

Ukrajina je ponudila Bjelorusiji potpisivanje pakta o nenapadanju ali u isto vrijeme obučava vojnike koji predstavljaju potencijalnu prijetnju po nacionalnu bezbjednost, izjavio je danas bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

„Ne znam zašto Ukrajini ovo treba. S jedne strane traži od nas da se ni pod kojim uslovima ne borimo protiv nje, da naša vojska ne uđe na njenu teritoriju. Nudi nam da potpišemo pakt o nenapadanju. A sa druge strane kuvaju ovu eksplozivnu mješavinu i naoružavaju vojnike“, izjavio je on.

Lukašenko smatra da su „Poljska i Litvanija u međuvremenu potpuno poludjele“.

„Šta im treba to stvaranje prijetnji? Nemam pojma. Zato moramo da odgovorimo čvrsto. Imamo dovoljno pitanja kojima se bavimo, u vazdušnom prostoru i na zemlji, takozvanoj zelenoj granici“, rekao je on.

Zelenski: Ukrajina nema namjeru da napadne Bjelorusiju

Ukrajina nema namjeru da napadne Belorusiju, rekao je danas ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, komentarišući izjavu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je Kijev ponudio Minsku da potpiše pakt o nenapadanju.

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Finske Saulijem Niinistom naglasio da Ukrajina nije nikada ni namjeravala da to uradi.

„Ovo je najvažnija poruka cijelog ukrajinskog naroda bjeloruskom narodu“, poručio je.

Dodao je da izazov za Ukrajinu ipak može postojati na bjeloruskoj teritoriji i naglasio da je ukrajinskoj vojsci naređeno da se pripremi za sve izazove.

Lukašenko je ranije danas izjavio da Ukrajina nudi potpisivanje pakta o nenapadanju, a istovremeno obučava militante koji predstavljaju potencijalnu prijetnju nacionalnoj bezbjednosti Belorusije. On je dodao da „nema pojma zašto bi to bilo potrebno Ukrajincima“.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

HN: Služba zaštite i spašavanja dobila najsavremeniju opremu

Vrijednost projekta koji je trajao tri godine, a završen krajem prošle godine, je preko milion i 800.000...

Počela skijaška sezona na Vučju: Ski centar radi u...

Lijepi sunčani dan vikenda privukao je brojne ljubitelje skijanja, obradovao građane Nikšića ali i brojne posjetioce iz...

Bošković: Sramotno je vrijeme u kojem živimo, policija poziva...

“Sramotno je vrijeme u kojem živimo, a drugačije ne može ni biti kad imamo premijera lažeš kao...

Đoković osvojio desetu tutilu na Austalijan openu

Đoković je odlično počeo meč, dobro servirao, bio siguran sa osnovne linije, lako osvajao svoje gemove u...

PEN centar: Poziv na saslušanje Savković Vukčević pokazatelj uticaja...

“Najnoviji slučaj poziva na policijsko saslušanje Nele Savković Vukčević, članice Crnogorskoga PEN centra, povodom javno iznijetoga stava...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare