Makron i Šolc zadužili svoje savjetnike da pomognu Lajčaku u briselskom dijalogu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je zajedničko pismo predsjednika Francuske Emanuela Makrona i kancelara Njemačke Olafa Šolca, saopšteno je iz Predsjedništva Srbije.

„Upućujemo Vam ovo zajedničko pismo u trenutku od presudnog značaja za bezbjednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. Uvjereni smo da, u svjetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se riješili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan“, stoji u pismu dvojice evopskih lidera.

Kako se navodi, Vučiću se obraćaju kao lideru zemlje, kako bi apelovali na njega da „pokaže maksimalnu odlučnost i spremnost za donošenje teških odluka, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU“.

„Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savjetnike za spoljnu i bezbjednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savjetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posjete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene naprijed“, rekli su Makron i Šolc.

Dodaju da se iskreno nadaju da će inicijativa naići na interesovanje i podršku Aleksandra Vučića, zaključuje se i zajedničkom pismu predsjednika Francuske i kancelara Njemačke.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

HGI: Iz Tivta plovimo ka Zapadu

“HGI u svom programu svim građanima Crne Gore nudi jasan europski pravac, okretanje zelenim ekonomijama, ozdravljenje obrazovnog...

Dodavanjem ovih pet namirnica u ishranu smanjit ćete osjećaj...

Nadutost je vrlo zastupljen problem uzrokovan zatvorom ili viškom gasova pa je zbog toga važno koje namirnice...

Podgorica: Uhapšena osoba kod koje su pronađeni spid i...

“Prilikom kontrole E.F. se dao u bjekstvo, ali je sustignut od strane policijskih službenika te je on...

Spajić: Daću ostavku ako ne realizujem Evropu sad 2.0

“Ne zanima me funkcija, ali me itekako zanima da ostvarim plan koji sam predstavio građanima. Daću ostavku...

Donja Gorica bez struje, CEDIS: Problem je kompleksan

"Problem je kompleksan pa je i očekivano vrijeme zavrsetka radova nezahvalno prognozitati. Izvinjavamo se korisnicima zbog problema...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare