Izvor:Euronews

Merkel u oproštajnoj posjeti Francuskoj: Macron će je odlikovati najvećim francuskim ordenom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron uručiće u srijedu Angeli Merkel orden Velikog krsta Legije časti tokom njene posljednje posjete Francuskoj kao njemačkog kancelara.

Ova “oproštajna posjeta” predstavlja se kao lični” trenutak između dvoje čelnika i njihovih supružnika, Brigitte Macron i Joachima Sauera, prije nego što Merkel napusti politiku nakon formiranja nove njemačke vlade koja se očekuje u decembru.

Njime se “završavaju godine plodnog rada predsjednika i kancelarke u cilju jačanja bilateralne francusko-njemačke saradnje, posebno obilježene potpisivanjem Ugovora iz Aachena 2019. godine, i doprinosa evropskom projektu”, naglašeno je sa Jelisejskih polja.

Riječ je i o počasti izuzetne dugovječnosti kancelarke koja je Njemačku vodila 16 godina i sarađivala sa četiri francuska predsjednika: Jacquesom Chiracom, Nicolasom Sarkozyjem, Francoisom Hollandeom i Macronom.

Veliki krst je najveće odlikovanje Legije časti, koje “utjelovljuje čvrstinu francusko-njemačkog prijateljstva koje održava Angela Merkel”, saopštilo je Predsjedništvo.

Posljednjih mjeseci francuski predsjednik joj je u nekoliko navrata odao počast, hvaleći “predanost”, “strpljenje” i “sposobnost slušanja” kancelarke s kojom je blisko sarađivao na evropskoj sceni. Jer, prema njegovim riječima, “Evropa ne može ići naprijed ako se Njemačka i Francuska ne slažu”.

Macron je za posjetu, koji će započeti u kasnim poslijepodnevnim satima, odabrao Beaune, vinorodno područje u Burgundiji, jer je to “grad čiji istorijski spomenici i vinska kultura ilustruju bogatstvo francuske baštine”, pojašnjeno je iz francuskog predsjedništva.

Posjeti će poznati Hospices de Beaune, arhitektonski dijamant iz 15. vijeka u raskošnom gotičkom stilu. Ova bivša bolnica, svjetski poznata po svom vinskom imanju, već je u junu 1993. dočekala Françoisa Mitterranda i Helmuta Kohla na 63. francusko-njemačkom samitu.

No, dok su potonji ostali na večeri, bračni par Macron i Merkel otići će nedaleko odatle, do Château du Clos de Vougeot, amblematskog spomenika vinogradarske Burgundije koji se nalazi usred najvećih berbi.

Osnovali su ga cistercitski sveštenici u 11. vijeku, a dvorac je od samog početka bio namijenjen za proizvodnju vina, u “terroiru” koji je sada na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Predsjednik i kancelarka bit će primljeni u Confrérie des Chevaliers du Tastevin, koja, “od svog osnivanja 1934., slavi Burgundiju, njenu tradicionalnu kuhinju i njena vina, kao i burgundske običaje i tradiciju”, navodi se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Novaković Đurović: Konačno idemo ka sanaciji deponije na obali...

Kako je rekla ministarka, Opština Mojkovac će imati veliku podršku Ministarstva. "Sigurna sam da...

URA: Demokrate izabrale smjer radiklizma, političkog autizma i dekadentnosti

"Sa potpunom irelevantnom retorikom i sa iste takve pozicije na koju su došli Bečićevi i Bogdanovićevi puleni...

Zelenski: Razgovor sa Putinom neminovan da bi se rat...

On je kazao da postoje stvari o kojima treba pričati sa ruskim liderom. "Ne...

KCCG o požaru u Centru za patologiju: Nema povrijeđenih,...

Povrijeđenih, kako ističu, nema, a materijalna šteta i uzrok požara biće utvrđeni u zakonskim procedurama.

VIVUM: Solisti, kamerni i horski ansambl i kamerni orkestar...

Završni koncert projekta VIVUM u okviru kojeg učestvuju učenici pet srednjih muzičkih škola iz Crne Gore biće...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare