Milanović poručio u Mostaru da nije došao dijeliti BiH

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, izjavio je u petak, 8. aprila, u Mostaru, kako nije došao dijeliti BiH,mprenosi Radio Slobodna Evropa RSE.

„Ovdje sam došao u susjednu, drugu državu, čiji predsjednik nijesam. I ovo je moja poruka ustvari svima onima koji misle da sam ovdje došao, ne znam, dijeliti Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Milanović na kratkoj konferenciji za medije.

On je prethodno prisustvovao svečanoj akademiji, upriličenoj povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), vojnih jedinica bosanskohercegovačkih Hrvata u proteklom ratu u BiH od 1992. do 1995. godine. Uoči svečane akademije, Milanović je položio vijenac i zapalio svijeću ispred Središnjeg spomenika hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Mostaru.

„Hrvatska želi da Bosna i Hercegovina bude čitava, od Une do Drine, od Save do Neretve, do Neuma, do Ploča, koje su u Hrvatskoj i da kao takva uđe u Europsku uniju“, izjavio je Milanović.

On je podsjetio da se prije tri sedmice „uljudno zahvalio“ i odbio se priključiti inicijativi predsjednika država srednje i istočne Evrope o trenutnoj dodjeli Ukrajini zemlje-kandidata za prijem u Evropsku uniju (EU).

„To baš ne ide preko noći, to je trebao biti veliki gest prema Ukrajini“, rekao je Milanović, te je dodao kako je njegov uslov da to potpiše bio da se spomene i Bosna i Hercegovina, kao zemlja koja takođe dobija statut kandidata.

„Jer, ako može Ukrajina, onda itekako mora biti Bosna i Hercegovina, koja je ipak puno sigurnija i mirnija država u poređenju sa Ukrajinom i usred Evrope je, nije na rubu“, rekao je Milanović. On je naglasio kako je to odbijeno, te se zahvalio, jer mu tako nešto nije bilo prihvatljivo.

Milanović se zatim upitao da li se tako ‘ponaša neprijatelj Bosne i Hercegovine kao potpune države’.

On je tokom popodneva održao i sastanak sa predstavnicima stranaka okupljenim u Hrvatski narodni sabor (HNS) Bosne i Hercegovine, organizaciju koja okuplja većinu bh. stranaka sa hrvatskim predznakom, na čelu sa najjačom strankom bh. Hrvata, Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH.

Zoran Milanović je prethodno na svečanoj akademiji uručio odlikovanja Hrvatske pripadnicima i jedinicama HVO-a.

Redom kneza Domagoja odlikovan je posmrtno za hrabrost i junaštvo u ratu general HVO-a i ratni komandant HVO-a u Žepču, general Ivo Lozančić. Odlikovanje je preuzela njegova kćerka. Redom Bana Jelačića za iznimnu uspješnost odlikovano je Zborno područje HVO-a Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare