Ministar odbrane: Kina se ne može ukrotiti

Kineska Narodnooslobodilačka armija (KNA) ne plaši se svojih neprijatelja i spremna je boriti se za suverenitet zemlje usred pokušaja Sjedinjenih Američkih Država da poljuljaju stabilnost u azijsko-pacifičkom regiji, izjavio je u utorak kineski ministar odbrane Wei Fenghe.

“Predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi nedavno je posjetila Tajvan, što je bilo grubo kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine. To je izazvalo negativne efekte na mir i stabilnost u regiji i u Tajvanskom moreuzu”, poručio je u video obraćanju na 10. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti.

Kako je rekao, Kina se ne može “ukrotiti”, ne plaši se sila zla, kao ni neprijatelja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

“Odlučni smo i spremni boriti se sa svakim neprijateljem”, ustvrdio je Fenghe.

Napetosti zbog Tajvana

Kazao je da je Tajvan sastavni dio Kine i da je Peking sva ta pitanja smatrao unutrašnjim političkim problemima, u koje se nijedna druga zemlja nema pravo miješati.

“Separatisti koji se zalažu za takozvanu nezavisnost Tajvana sigurno će slomiti vrat. Pokušaji vanjskog miješanja osuđeni su na propast”, rekao je kineski ministar.

Ukazao na važnu ulogu država članica Šangajske organizacije za saradnju u kontekstu “destabilizitajućih akcija Vašingtona u regiji”.

Rekao je da Kina izvodi vojne vježbe velikih razmjera oko Tajvana, nazivajući ih “legitimnim i ispravnim“ akcijama, koje imaju za cilj zaštitu suvereniteta “naše zemlje”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Jovaniću i pripadnicima njegove grupe blokirana isplata skoro 900.000...

Odluku o privremenoj blokadi bankovnih računa ovih optuženih za malverzacije u stečajnim postupcima donio je sudija za...

Danas novi sastanak šefova svih poslanika: Ima li dogovor...

Nije poznato gdje se stiglo sa pregovorima nakon prošlog sastanka i da li su stavovi o sudijama...

Nacija na zrnu graška: Prva prava srpska bajka

Djeca, kaže reklama u Novostima, s oduševljenjem reaguju na knjigu čim vide korice. (slika gore)

Abazović demantovao i da će Temeljni ugovor biti potpisan...

DPS izmisli nešto da skrene pažnju. Jedna te ista priča - rekao je Abazović.

SNIMAK RAZOBLIČIO KNEŽEVIĆEVU LAŽ, Martinović: Zastrašujuće je što bi...

Ivan Gardašević pritvoren je u srijedu popodne, po nalogu osnovnog državnog tužioca u Podgorici Harisa Šabotića, nakon...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare