“Najdraži moj tata…”: Pisma Lejdi Dajane princu Filipu i odnos koji je intrigirao britansku štampu

Kraljevska porodica je prekjuče objavila informaciju da je princ Filip, suprug kraljice Elizabete i nosilac titule Vojvoda od Edinburga, preminuo u zamku Vindzor. Istog časa, odmah nakon što je BBC emitovao intoniranje himne, čitava Velika Britanija počela je da bruji o svemu što je princ Filip predstavljao za državu, ali i za svoju suprugu.

Iako je princ Filip izgledao grubo, bio oštar u javnim nastupima i nikada nije ličio na čovjeka koji je “spreman da rado trpi budale”, tokom čitavog života u bračnoj zajednici sa britanskom kraljicom, radio je revnosno posao koji mu je nametnut i koji nikada u potpunosti nije mogao da prihvati – da bude samo kraljičin muž.

Stoga i ne čudi što je Bakingemska palata na zvaničnom Instagram nalogu britanske kraljevske porodice objavila dirljivu počast kraljice Elizabete njenom suprugu u govoru koji je održala slaveći njihovu zlatnu godišnjicu vjenčanja 1997. godine.

“On mi je, jednostavno, bio snaga i utočište svih ovih godina, a ja, i cijela njegova porodica, i ova i mnoge druge zemlje, dugujemo mu više nego što bi on ikada tražio, ili što ćemo ikada saznati”, rekla je ona tada.

Sa druge strane, u javnosti se često govorilo o napetosti koja je vladala između Filipa i njegovog starijeg sina Čarlsa.

Pisac Čarlsove biografije Džonatan Dimbelbi piše da je Vojvoda od Edinburga je nagovorio Čarlsa na brak sa lejdi Dajanom Spenser, poznatijom kao princeza Dajana ili “Lejdi Di”, piše BBC.

Vojvoda je, po mišljenju mnogih, bio i previše brižan tokom teških godina raspada brakova njegove djece. Prvi je pokušao da razumije njihove probleme, podstaknut, možda, sopstvenim sjećanjima na teškoće braka sa članom kraljevske porodice.

Sa druge strane, pojedini su ga optuživali da je bio u ne tako dobrim odnosima sa Dajanom, princezom od Velsa. Mohamed Al Fajed, otac Dajaninog posljednjeg životnog pratioca, njegovog sina Dodija, nagovijestio je tokom istrage o njenoj smrti da je princeza ubijena po naređenju princa Filipa, što je istražni sudija u potpunosti odbacio.

U pokušaju da se pobiju navodi da je princ Filip bio neprijateljski nastrojen prema snahi, 2007. godine su objavljena pisma koje je razmjenjivao sa princezom. Nazvana „Najdraži tata”, pisma su pokazala da je princ Filip bio izvor ogromne podrške Dajani, što potvrđuju topao ton njene prepiske, piše BBC.

U jednom od pisama koja su objavljena tokom istrage o smrti “Lejdi Di”, vojvoda joj je napisao, 7. jula 1992. godine, da će se “potruditi da pomogne Dajani i Čarlsu najbolje što zna”.

“Međutim, apsolutno sam sam spreman da priznam kako i nemam poseban talenat za bračnog savjetnika”, pisao je tada princ Filip snahi Dajani, a prenio britanski novinar Din Kirbi za britanski dnevni list “The I“, koji izdaje Dejli mejl.

Ubrzo je uslijedio Dajanin odgovor.

„Najdraži moj tata“, napisala je Dajana u odgovoru na Filipovo pismo već 12. jula.

“Posebno me je dirnulo vaše najnovije pismo koje mi je, ako to već nisam znala, dokazalo da vam je zaista stalo do našeg braka. Veoma ste skromni kada govorite o svom talentu za bračnog savjetnika i tu nisam saglasna sa Vama. Vaše posljednje pismo je pokazalo veliko razumijevanje i nadam se da ću u narednim mjesecima moći da se poslužim vašim savjetima, ma šta oni donijeli”, pisala je Dajana u odgovoru i završila pismo riječima: “S ljubalju, tvoja Dajana”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bivši predsjednik Maldiva prebačen u Njemačku nakon pokušaja atentata

Našid (53) je ranjen prošle nedelje, a vlasti su okrivile muslimanske ekstremiste i uhapsile tri od četiri...

Đeljošaj: Građani Vranja, vaša opština će da pomogne da...

“Prije mjesec sam bio u Katoličkoj crkvi za Uskrs, juče sam bio gost mještana Vranja za slavu...

Sjednica Vlade Crne Gore: Predloženo povećanje akciza na duvan...

U skladu sa predloženim izmjenama, finansijske institucije u Crnoj Gori će biti dužne da identifikuju račune koje...

PUTIN: Svi pogođeni masakrom u Kazanju dobiće pomoć!

"Dozvolite mi da još jednom naglasim: Tatarstan, svi koji su se suočili sa tom nesrećom, porodice koje...

Iz Hamasa tvrde da im je “pogoditi Tel Aviv...

Ova raketa ima domet veći od 250 kilometara, sa razornom snagom. Kako su rekli iz jedne od brigada...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare