Izvor:beta

Novi predsjednik Interpola je general iz UAE, protiv koga su podignute tužbe zbog “torture”

General iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Ahmed Naser Al-Raisi izabran je danas u Istanbulu za predsjednika Interpola, međunarodne organizacije za policijsku saradnju.

“Ahmed Naser Al-Raisi … izabran je na mjesto predsjednika”, objavljeno je na Tviter nalogu Interpola.

Protiv Al-Raisija je, zbog “torture”, podignuto više tužbi u Francuskoj i Turskoj, a grupe za odbranu ljudskih prava su pred izbor rukovodstva Interpola izrazile zabrinutost zbog mogućeg njegovog imenovanja.

Mjesto predsjednika organizacije je uglavnom počasno, a glavni šef je generalni sekretar, međutim, grupe za odbranu ljudskih prava i evropski poslanici bili su protiv izbora Al Raisija na to mjesto smatrajući da bi to naškodilo misiji Interpola.

Predsjednik Interpola koji se bira na četiri godine ne obavlja tu funkciju u punom radnom vremenu i radi na dobrovoljnoj osnovi i zadržava poziciju u svojoj zemlji.

Generalni sekretar Interpola Jirgen Štok koji je imenovan za drugi petogodišnji mandat 2019. rješava tekuća upravljačka pitanja organizacije.

“Duboko smo uvjereni da bi izbor generala Al Raisija naškodio misiji i ugledu Interpola i teško pogodio kapacitet organizacije da efikasno obavlja svoju misiju”, napisali su sredinom novembra predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, tri evropska poslanika i predsjednica podkomisije za ljudska prava Evropskog parlamenta.

U oktobru 2020. je 19 nevladinih organizacija među kojima i Hjuman rajts voč (HRW) izrazilo zabrinutost zbog mogućeg izbora generala iz Emirata navodeći da je on član bezbjednosnog aparata koji sistematski ima za “metu” mirnu opoziciju.

Uporedo s tim više tužbi zbog “torture” podnijeto je protiv Al Raisija posljednjih mjeseci u Francuskoj gdje je sjedište Interpola i u Turskoj zemlji domaćinu Generalne skupštine organizacije koja se održava u Istanbulu od utorka.

U novijem izvještaju grupe MENA opisuju se rutinska kršenja ljudskih prava u bezbjednosnom sistemu UAE, gdje su advokati, novinari i aktivisti prisilno nestali, mučeni, arbitrarno pritvarani i zastrašivani zato što mirno traže osnovne slobode i prava.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Šta svijet može očekivati u slučaju katastrofe u nuklearnoj...

“Svaki napad na nuklearne elektrane je samoubilački”, rekao je prošle sedmice generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš, te je...

Njemačka neće odgovoriti na poziv za ukidanje ruskih turističkih...

Države koje podržavaju takvu zabranu kažu da Rusi ne bi trebalo da budu u mogućnosti da idu...

Demokrate: Abazović i dalje nije svjestan da mu riječ...

Prvo, smatraju Demokrate, Abazović očito i dalje, kako kažu, nije svjestan da su mu propali koncepti obje...

Nikolić: Abazović pokušava “političkim mehanizmom“ Mandića, koji se napaja...

“Upravo taj “mehanizam” mu je omogućio da bude premijer, kako bi se Crna Gora vratila na put...

Sud u Mjanmaru osudio svrgnutu liderku zemlje za još...

U četiri slučaja korupcije o kojima je odlučeno u ponedjeljak, Su Ći je navodno zloupotrebila svoj položaj...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare