Izvor:Klix.ba

Objavljeno zašto je FBI upala u Trampovu vilu i kakvi su povjerljivi dokumenti pronađeni

FBI je objavio razloge kojima opravdava pretragu imanja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa. Navodi se kako vjeruju da će u oduzetim predmetima pronaći ''dokaze o opstrukciji pravde''.

Ministarstvo pravde SAD-a objavilo je u petak verziju izjave pod zakletvom koja je korištena da se opravda upad FBI-a na imanje gospodina Trampa u Mar-a-Lagu 8. avgusta, ali je uveliko redigovana. Agent FBI-a koji je sastavio izjavu napisao je da imaju razlog da vjeruju da će “dokazi, krijumčarena roba ili drugi predmeti koje Tramp posjeduje” biti otkriveni.

“Takođe postoji razlog za vjerovanje da će u prostorijama biti pronađeni dokazi opstrukcije”, dodao je agent.

Iz objavljenog dokumenta vidi se da je do sad neviđena krivična istraga protiv bivšeg predsjednika počela nakon što je Nacionalni arhiv, koji vodi istorijsku evidenciju Bijele kuće, identifikovao “mnogo” povjerljivih dosijea među 15 kutija koje su izvučene iz Mar-a-Laga u januaru ove godine. FBI-jev pregled tih materijala otkrio je 184 povjerljiva dokumenta, uključujući 25 označenih kao “strogo povjerljivo”.

Navodi se i kako je postojala osnovana sumnja da se na Trampovom imanju u Floridi krije još tajnih dokumenata.

Šta sadrže pronađeni dokumenti

Povjerljivi dokumenti koje je Tramp držao u Mar-a-Lagu vjerovatno sadrže neke od najstrože čuvanih tajni institucije američke nacionalne bezbjednosti. U to su uključeni povjerljivi podaci Centralne obavještajne agencije (CIA) i Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA).

Neki pronađeni zapisi imaju oznaku HCS, što se može odnositi na podatke o špijunima u stranim zemljama čiji bi životi bili ugroženi da im se otkrije identitet. Zatim su pronađeni dokumenti sa oznakom “Noforn” što znači da ne smiju biti pušteni stranim državljanima.

Neki pronađeni dokumenti su označeni kao FISA, što je referenca na prikupljanje obavještajnih podataka o osobama osumnjičenima za špijunažu ili terorizam.

Agenti su takođe pronašli zapise koji mogu sadržavati presretnute signale stranih komunikacija, kao i neke koji nisu namijenjeni dijeljenju bez odobrenja izvornog vlasnika.

Ovakav pronalazak razlog je da Tramp bude otpužen za kršenje više saveznih zakona uključujući Zakon o špijunaži koji reguliše povjerljive informacije.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Adžić: Netačno je odgovornost adresirati policiji, tužilaštvo efikasnije da...

“Državno tužilaštvo mora da reaguje, radnjama iz svoje nadležnosti, te da u punoj saradnji sa policijom, preduzme...

Neredi u Briselu poslije pobjede Maroka nad Belgijom

Kako su objavili mediji, okupljeni su gađali policiju kamenicama, uništavali automobile koji su se nalazili u blizini...

UNDP pokreće dijalog o rodnoj ravnopravnosti u crnogorskom društvu

Kako navode u saopštenju UNDP-a, napredak koji je ostvaren ka postizanju rodne ravnopravnosti u posljednjih četvrt vijeka,...

Milatović: Naložiću preispitivanje postavljanja posebne trake na Bulevaru Svetog...

On je najavio da će naložiti da se taj model preispita. “Upravo iz tih...

Pogledajte kada su polasci iz crnogorskih gradova na sjutrašnji...

Iz Pokreta “Ima nas” prethodno su saopštili da je sjutrašnji protest “prilika je da građani iskažu svoje...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare