Izvor:RTCG

Ombudsman, Agencija za lične podatke i AEM pod lupom misije EK

Predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode Jovan-Jole Vučurović i predstavnici Sekretarijata Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i Administrativnog odbora sastaće se sjutra sa ekspertima koji borave u Crnoj Gori u okviru stručne misije Evropske komisije (EK) Kristinom Sa Kosta, Linom Rainiene i Matejom Sironičem. Ekspertska misija se organizuje u okviru ciklusa misija, na temu nezavisnih i regulatornih tijela, u svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

“Opšti cilj ove konkretne misije je analiza institucionalnog okvira nezavisnih nadzornih ili regulatornih institucija u cilju procjene njihove nezavisnosti i efikasnog funkcionisanja. Eksperti iz Portugala, Litvanije i Slovenije baviće se procjenom pravnog i institucionalnog okvira i rezultata institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama i Agencije za elektronske medije”, .

Predmetna misija, ukazuje se, ima naročit značaj u procesu pristupnih pregovora Crne Gore s Evropskom unijom u okviru poglavlja 23 (pravosuđe i temeljna prava), imajući u vidu činjenicu da, u skladu sa Novom metodologijom pregovora s Evropskom unijom koju je Crna Gora prihvatila u maju 2020, poglavlja 23 i 24 ostaju u fokusu pregovaračkog procesa. Ističe se da bez ispunjenja privremenih mjerila u ovim poglavljima ne može doći do privremenog zatvaranja nijednog novog poglavlja pravne tekovine EU.

“U periodu od 5. do 9. decembra eksperti će održati sastanke i sa predstavnicima: Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva ljudksih i manjinskih prava, Ministarstva finansija, Ministarstva kulture i medija, Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore, institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Agencije za elektronske medije, Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, kao i sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i organizacija civilnog društva”, poručeno je u saopštenju.

Posljednjeg dana misije, 9. decembra 2022. godine biće održan završni sastanak na kojem će eksperti predstaviti preliminarne zaključke i preporuke, a rezultati ove misije biće sadržani u sledećem izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sud za prekršaje u Budvi naplatio 1,6 miliona eura...

“Sud za prekršaje u Budvi, sa pripadajućim odjeljenima u Kotoru, Herceg Novom, Baru i Ulcinju, u 2022....

Popović: Suverenistička, evropska Crna Gora da ima zajedničkog kandidata...

“Nepokolebljiva je vjera liberala da suverenistička, evropska Crna Gora, u zlom vremenu vađenja iz ralja velikosrpskog “sveta”,...

Vuković: Kraljev park otvoren za posjetioce

“Zbog hladnog vremena, odložili smo druženje s našim dragim sugrađanima” , dodao je on.

Puno snijega i povoljne cijene smještaja napunile “Kolašin 1600”

Puno snijega, povoljne cijene smještaja i skijaši željni snijega i dobro pripremljnih staza, doveli su do dobre...

Francuska premijerka ponudila ublažavanje penzijske reforme

Vlada predsjednika Emanuela Makrona želi podići granicu za odlazak u penziju za dvije godine na 64 godine...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare