Palmer: Balkan će imati pažnju američke administracije

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da je važno da svi u regionu gledaju napred i da će Balkan imati punu pažnju nove američke administracije u daljoj normalizaciji međusobnih odnosa i na evropskom putu regiona.

Kada je u pitanju integracija Zapadnog Balkana i odnos EU prema ovom dijelu Evrope, kao i saradnja Vašingtona i Brisela, iskusni američki diplomata rekao je da je važno da Evropska unija pronađe način da održi međuvladine konferencije za Sjevernu Makedoniju i Albaniju i da bi želio da vidi punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, prenosi Kosovo onlajn.

“Želimo da se dijalogom postigne sporazum o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Podržavamo Miroslava Lajčaka, a takođe i napore u Bosni i Hercegovini”, rekao je Palmer za Radio televiziju Albanije.

On je konstantovao da su zbog svog odnosa prema prošlosti, za neke Amerikanci narod bez istorije i rekao da su SAD okrenute uvijek ka budućnosti i na taj način gledaju šta je najbolje i za ovaj region.

“Postoji citat koji sam naučio od bivšeg grčkog ministra spoljnih poslova, Kocijasa, koji je rekao da istorija treba da bude škola, a ne zatvor. Vjerujem da postoji široka saglasnost o evropskoj budućnosti regiona Zapadnog Balkana”, naveo je Palmer.

Ističe da je važno da svi u regionu gledaju naprijed i da budu orijentisani na prioritetna područja u kojima se mogu stvoriti bolji uslovi za život, a da će se vidjeti da je na tom putu Amerika snažan i stabilan partner.

“Uvjeren sam da će Balkan imati pažnju američke vlade, ne samo od mene, već i od same administracije i šire. Vjerujem da možemo da uradimo veoma dobar posao na Balkanu”, rekao je Palmer.

Palmer je govorio i o svojoj knjizi “Sarajevski vuk” u kojoj, kako kaže, objašnjava koliko je istorija prisutna u politici na Zapadnom Balkanu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Konjević: Krivokapić poziva na vršenje krivičnog djela, ljudi je...

"Mislio sam da se vjerom ne mogu pomjerati brda, ali danas vidim da je i to moguće....

Abazović: Ažuriraćemo listu osoba povezanih sa kriminalom kojima treba...

 “Sigurnost građana/ki ostaje prioritet Vlade Crne Gore. Ažuriraćemo listu lica povezanih sa kriminalom, kojima treba zabraniti ulazak...

SKANDALOZNA IZJAVA PREMIJERA: Ako vam nude pare uzmite, a...

''U Nikšiću imamo različite priče. Nema priča, nego ako vam neko građani Nikšića, nudi pare uzmite ih,...

Ministarstvo zdravlja: Nikada nije iznijet stav o odbijanju donacije...

"Radi predostrožnosti kontrole kvaliteta, želimo da naglasimo da sarađujemo isključivo sa proizvođačima vakcina i Vladama zemalja koje...

(VIDEO) Cetinjani ispratili Vladu pjesmom iz 90-ih: “Što ste...

Grupa Cetinjana okupila se ispred Vladinog doma, gdje se danas, nakratko, okupila Vlada Crne Gore.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare