Plenković: Inicijativa EP-a o prekidu pregovora sa Srbijom logična

Hrvatski premijer Andrej Plenković nazvao je u četvrtak 'logičnom' inicijativu Evropskog parlamenta da se obustave pristupni pregovori sa Srbijom dok ona ne uvede sankcije Rusiji, ponovivši da u sadašnjim okolnostima nije moguće 'sjedjeti na dvije stolice'.

Radio Slobodna Evropa je u srijedu objavio uvid u dokument Evropskog parlamenta kojim će se od Evropske unije tražiti da obustavi pregovore sa Srbijom dok ne uvede sankcije Rusiji.

Poslanici bi o tome trebalo da raspravljaju na spoljnopolitičkom odboru EP sredinom sljedećeg mjeseca, a konačno glasanje se očekuje u novembru.

Plenković je u četvrtak na konferenciji za novinare sa komesarom za koheziju i reforme Evropske komisije Elisom Fereirom rekao da je EP „pokrenuo logičnu inicijativu“.

„U ovakvoj globalnoj krizi, u kojoj se dobro i zlo mogu tačno i jasno razlikovati, ne može se sjedjeti na dvije stolice“, rekao je premijer.

Plenković je ponovio da se „ne može težiti članstvu u EU i dijeliti vrijednosti” a da se „istovremeno jasno ne stane iza paketa sankcija” Rusiji zbog invazije Ukrajine, u okolnostima „lažnih, orkestriranih” referenduma i najava aneksije ukrajinske teritorije.

Uz Bjelorusiju, pomoćnicu Rusije u napadu na Ukrajinu, Srbija je ostala jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, čak ni nakon što su to učinili nekada tradicionalni saveznici Moskve poput Kazahstana.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković potpisao je prošlog petka u Njujorku sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom sporazum o „konsultacijama“ dva ministarstva o spoljnopolitičkim pitanjima, nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio mobilizaciju ruskih građana za rat u Ukrajini i dan kada je počeo referendum o pristupanju okupiranih djelova Ukrajine Rusiji.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare