Policija hapsila demonstrante u Varšavi

Poljska policija intervenisala je na protestu privrednika u Varšavi protiv mjera kojima vlada nastoji da izađe na kraj sa epidemijom i ekonomskim posledicama.

Uhapsila je organizatora protesta Pavela Tanajna.

Nekoliko stotina demonstranata na poziv kandidata za predsjednika Poljske, preduzetnika Pavela Tanajna okupilo se poštujući propisani razmak od dva metra, sa maskama na licu ispred Palate kulture i nauke u Varšavi gdje su donijeli mrtvački kovčeg u koji su simbolično sahranili građanska prava.

“Ponašajte se kao da ste izašli u šetnju. Na stepenice polažemo krst od svijeća i cvijeća. To je simbol krsta koji je svaljen na pleća građana”, kazao je na početku protesta Tanajn.

Demonstrante su opkolile jake policijske snage upozoravajući preko megafona da je protest zbog sanitarnih mjera povodom virusa korona nelegalan.

Iako su demonstranti skandirali da “šetnju još niko nije zabranio” policija je kordonima počela da razdvaja demonstrante u grupe kada su pošli u protestni marš centrom do palate poljskog predsjednika Andžeja Dude.

Organizator Tanajno, koga su zajedno sa nekoliko novinara opkolili policajci, pozvao je broj za alarm 112 da se žali jer mu policija ne dozvoljava da ide kući, ali nakon svađe i pokušaja da se probije kroz kordon uhapšen je, dok je policija nastavila da razdvaja demonstrante i legitimiše ih.

“Nema pristanka na napade na policajce. Ako neko diže ruku na policajca tjera nas na odlučnu reakciju. Potvrđujemo da je zbog napada na službeno lice tokom nelegalnog okupljanja uhapšen Pavel Tanajno”, saopštio je poljskoj privatnoj televiziji Polsat portparol Glavne komande prestoničke policije Silvester Marčak.

Portparol je podsjetio da je cio protest bio nelegalan i rekao da je policija pribjegla sili u slučajevima agresije demonstranata protiv policajaca.

Ovo je šesti protest poljskih privrednika nezadovoljnih zbog mjera restrikcije u suzbijanju epidemije virusa korona a još više zbog mjera koje je donijela poljska vlada premijera Mateuša Moravjeckog kao pomoć zamrznutoj privredi.

Prvi put su se privrednici okupili krajem marta u protestu u automobilima i blokirali su Pozorišni trg u Varšavi, a prije nedelju dana okupili su se ispred Kraljevskog zamka sa namjerom da odu do sjedišta vladajuće stranke Pravo i Pravda, međutim, policija je tada intervenisala suzavcem i privela 380 demonstranata.

Ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminjski odbio je kao dnevnopolitičke sve optužbe da je policija primijenila neprimjerenu grubu silu i naglasio da smatra da je takva reakcija odgovarala situaciji.

Poslanik opozicije Mihal Ščerba i senator Jacek Buri koji su danas došli da podrže demonstrante upozorili su da policija interveniše protiv protesta privrednika a mirno gleda kada se okupljaju ne poštujući razmak od dva metra i uprkos zabrani simpatizeri sadašnjeg predsjednika Andžeja Dude, kao nedavno u mjestu Garvolin.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Marković razgovarao sa Damjanovićem: Potrebno je obezbijediti najviši stepen...

Premijer je na sastanku iskazao čvrsto opredjeljenje da u okviru Inicijative pokuša da obezbijedi najviši stepen saglasnosti...

OMBUDSMAN: Mladiću sa teškim autizmom povrijeđena prava

U saopštenju navode da je mladić tokom prvih dana boravka u ovoj ustanovi bio izrazito auto i...

VELJKO NE PODNOSI BIKOVIĆA OD RANIJE, U SVE JE...

Glumac kojeg smo donedavno gledali u ulozi Maršala u seriji "Južni vetar", izjavio je kako bi se...

Dačić demantovan: U CG ne postoji zabrana za avione...

Zabranu slijetanja avionima Montenegro Airlines na beogradski aerodrom, srpski ministar inostranih poslova Ivica Dačić ocijenio je kao...

Interes CG da granica sa Srbijom bude otvorena

"Oni najbolje znaju zbog čega su donijeli takvu odluku. Oni snose posljedice, ali su i najodgovorniji prema...

NAJČITANIJE

Detektiv – info: Tamara Zvicer pucala na napadače i...

Tamara Zvicer (35), supruga Radivoja Zvicera (37), navodnog vođe "kavačkog klana" koji je prije nekoliko dana izrešetan dok je džogirao...

IZVIĐAJ zbog skupa u Kučima i hramu: Na spisku...

Protiv mitropolita Amfilohija Radovića, vladike Joanikija Mićovića, kao i sveštenih lica Mirčete Sljivančanina, Velibora Džomića, Predraga Šćepanovića,...

Standard u Fundini o inicijativi da ta MZ bude...

Iako je napunio 96 godina, Ljubo priča tihim, ali...

Jovanović za Standard: Autokefalna crkva Crne Gore će biti...

Jovanović navodi da je SPC bespotrebno provocirala državnu vlast Crne Gore i time samu sebe dovela u...

Policajac svjedočio o vezama inspektora sa klanovima

U iskazu koji je ovaj svjedok dao tužilaštvu, a u koji je Dan imao uvid, navodi se...

Komentari

avatar