Politička kriza u Njemačkoj: Merkelova naslednica neće se kandidovati za kancelarku

Anegret Kramp Karenbauer, koju je njemačka kancelarka Angela Merkel odredila kao svoju naslednicu, neće se kandidovati za najvišu funkciju u Njemačkoj, prenose svjetske agencije.

Kramp Karenbauerova je objavila danas, prenose njemački mediji, da se povlači sa mjesta predsjednice Hrišćansko-demokratske partije, kao i da njena odluka stupa na snagu odmah.

Prema izvorima Rojtersa, Kramp Karenbauerova se neće kandidovati ni za mjesto kancelara 2021., kada budu bili održani izbori. Istovremeno, agencija ističe da je Merkelova insistirala na tome da Kramp Karenbauerova ostane na mjestu ministarke odbrane.

Podsjetimo, ona je nedavno bila u centru političkog skandala zbog koga je sazvan hitan sastanak vladajuće koalicije kojem je predsjedavala njemačka kancelarka Angela Merkel.

Jedina tema okupljanja bilo je pitanje budućnosti koalicije posle političkog potresa na izborima u pokrajini Tiringiji kada je izabran premijer iz krajnje desnice, uz pomoć desničarske Alternative za Njemačku, ali i CDU.

Socijaldemokrate traže odgovor i odgovornost Hirišćansko-demokratske unije i kritikuju rukovodstvo Anegret Kramp Karenbauer, nasljednice Merkelove na čelu CDU.

Bivši vicekancelar i lider SPD Zigmar Gabrijel ocijenio je da odustajanje Kramp Karenbauerove od kancelarske kandidature i povlačenje sa čela CDU pokazuje da su demohrišćani u krizi koja može dovesti do kraja vladajuće koalicije konzervativaca i socijaldemokrata.

“Povlačenje Kramp Karenbauerove je logična posljedica toga što nije uspjela da se nametne čak ni u pokrajinskom ogranku CDU u Tiringiji. Nijedan zamjenik nije joj priskočio u pomoć”, rekao je Gabrijel.

On je dodao da je sama kancelarka Merkel morala da rješava glavna pitanja, pošto je u Tiringiji izabran premijer glasovima CDU, liberala, ali i desničarske AfD, prenosi Bild.

“Doživljavamo kraj druge velike narodne partije u Nemačkoj. Posle SPD više ni CDU ne uspijeva da izdrži tenzije u stranci. Krila su se previše udaljila”, rekao je on. Dodao je i da očekuje prijevremene izbore.

Šok ljevice i oduševljenje desnice

Kao prvi član Vlade reagovao je državni sekretar za Evropu, socijaldemokrata Mihael Rot, koji je na Tviteru napisao: “Potres se nastavlja”. Dodao je da je nakon povlačenja Kramp Karenbauerove još neizvesnije da li će “pristojne demokrate ostati jedinstvene, bez obzira na stranačku pripadnost, u borbi za demokratiju i protiv nacionalizma”.

Predsjednica ljevice Katja Kiping izrazila je bojazan da će CDU nakon povlačenja AKK skrenuti udesno. “Njena zasluga je bila održavanje ograničavanja Unije prema desnici”, navela je Katja Kiping, a prenosi Dojče vele. Vijest o povlačenju Kramp Karenbauerove obradovala je AfD.

Aleksander Gauland, predsednik poslaničkog kluba te stranke, pozdravio je njenu odluku i izjavio da sada vidi šansu za približavanje CDU i AfD. “Potpuno je besmisleno i nerealno trajno odbijati saradnju s AfD”, rekao je Gauland.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Požar na Žvinjama: Situacija bolja, vatrogasci optimistični da mogu...

Ćirović je kazao da nijesu zvali u pomoć, jer za sada nije potrebno. Dežuraće cijelu noć, i...

Uhapšeni crnogorski državljanin na Gostunu službenik granične policije; UP:...

Iz Uprave policije su pojasnili da je uhapšeni D.R. policijski službenik granične policije kojem je, prije današnjeg događaja,...

Јoš jedan smrtonosni napad ajkule u Hurgadi, druga žrtva...

Vijest o pogibiji druge žene potvrdilo je i egipatsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine, i tako potvrdilo...

Llolla: Kreiranje dobrih praksi i pružanje rješenja na lokalnom...

“Predstavljalo mi je veliku čast i privilegiju to što sam bila jedna od gošći koje su govorile...

Bugarska protjerala 70 ruskih diplomata

Visokorangirani ruski diplomata Voskresenski rekao je novinarima na aerodromu u glavnom gradu Bugarske Sofiji da je diplomatama...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare