Izvor:nova.rs

Poslanici EU: Ne možemo nastaviti pregovore ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji

Druga najbrojnija poslanička grupa u Evropskom parlamentu oglasilla se putem svog zvaničnog Tviter naloga i osudila Selakovićevo i Lavrovo potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova dvije zemlje za naredne dvije godine.

Socijaldemokrate osudile su potez srpskog ministarstva spoljnih poslova, koji je prethodnih dana izazvao brojne negativne reakcije, naročito od strane zvaničnika Evropske unije.

„EU ne može nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije. To ćemo reći u predstojećem izvještaju Parlamenta o proširenju“, navele su socijaldemokrate.

Oni su prenijeli i izjavu poslanika Evropskog parlamenta i izvjestilac za novu strategiju proširenja Evropske unije Tonina Picule koji je rekao: “Veoma razočaravajuće što ovo dolazi iz zemlje koja teži da se pridruži EU”.

Podsjetimo, ministri spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali su 23. septembra Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dvije zemlje za naredne dvije godine.

Ovaj potez Srbije naišao je na osudu širom EU zato što usljed gorućeg rata u Ukrajini potpisuje sporazume sa Rusijom i ignoriše pozive da se uvedu sankcije Rusiji. Tako je i Viola fon Kramon poručila da je plan saradnje Srbije i Rusije možda signal da se zamrznu pregovori sa EU.

„Ovo je ozbiljan skandal. Usred bijesnog rata, ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije potpisuje plan buduće saradnje sa ruskim agresorom. Ili je to možda samo signal za nas da zamrznemo pristupne pregovore u Evropsku uniju, jer ulazak u EU ne ide preko Moskve“, napisala je na Tviteru fon Kramon.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ako bude snijega biće i gostiju

Lokalne turističke organizacije organizuju manifestacije koje uvijek privuku određeni broj posjetilaca. Posjeta

Zaglavio se u automobilu na Bukumirskom jezeru, uspješno završena...

U pitanju je mlađi muškarac, a pripadnicima službe je bilo otežano da dođu do osobe zbog lošijih...

Još 10 slučajeva korone, bez preminulih

U istom periodu nije zabilježen nijedan smrtni ishod od posljedica kovida-19. Oporavilo se još...

Sjutra novi protest pokreta Ima nas: Građani da iskažu...

Oni su poručili da treba povući, kako su naveli, sramne izmjene Zakona o predsjedniku koje predstavljaju svojevrsni...

Petigru: ”Ruski svijet” ima odjeka na Balkan kroz stvaranje...

“Važno je napomenuti da je invazija Ruske Federacije, i počinjenje zločina agresije na Ukrajinu, motivisano ideološkom koncepcijom...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
cikotickadjeku,
cikotickadjeku,
26/09/2022•23:12 23:12

zamrznite sve pregovore, sve invvesticije i pristup fondovima EU, onda ce te vidjeti “uspavanu Bebu” kako place, bali…….