Izvor:EWB

Poslanici Evropskog parlamenta poručili Vučiću da se Europrajd održi po planu

Poslanici Evropskog parlamenta uputili su pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kom se vlasti pozivaju da omoguće održavanje zakazanog Europrajda za septembar u Beogradu, jer je Parada Ponosa "mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja".

Kako prenosi portal European Western Balkans (EWB), pismo koje je inicirala interparlamentarna grupa za LGBTQ+ prava potpisalo je 145 poslanika EP, među kojima su šest potpredsjednika Evropskog parlamenta, pet šefova poslaničkih grupa kao i predsjedavajuća Delegacije EP za odnose sa Srbijom, odnosno Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija (POSP).

Poslanici EP smatraju da bez obzira na to što postoje prijetnje po bezbjednost učenika šetnje, “potpuna zabrana Parade ponosa nije pravo rješenje”.

“Nažalost, situacija anti – LGBTQ+ kontraprotesta koji su često nasilni, nije nova za prajdove i stoga policijski odgovor treba da bude brz, efikasan i srazmjeran. Ako postoji potreba, trebalo bi angažovati više policije kako bi se osiguralo da se Parada ponosa i drugi događaji efikasno održe”, stoji u pismu vlastima u Srbiji.

Poslanici podsjećaju i na obaveze Srbije u okviru Savjeta Evrope koje podrazumijevaju da države članice treba da obezbijede sprovođenje zakona i preduzmu odgovarajuće mjere da zaštite učesnike mirnih demonstracija u korist ljudskih prava.

Predsjednik Srbije, premijerka Ana Brnabić ali i ministarka za evropske integracije u tehničkom mandatu Jadranka Joksimović u pismu se podsjećaju i na obaveze posvećenosti Srbije ljudskim pravima u Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SSP), gde se Srbija i EU pozivaju da prepoznaju značaj vladavine prava i poštovanje ljudskih prava.

Zbog svega toga poslanici apeluju na rukovodstvo Vlade Srbije da: omoguće da se Europrajd održi po planu, dodatno obavežu angažovati dovoljno organa za sprovođenje zakona kako bi se osigurala bezbjednost skupa, i da pokrenu dijalog sa Delegacijom EU i organizatorima manifestacije kako bi se pronašlo odgovarajuće rješenje.

U pismu se kaže i da je odluka da Beograd bude domaćin Europrajda 2022. godine došla sa mnogo očekivanja, s obzirom na dugogodišnju borbu za ravnopravnost LGBTQ+ populacije ne samo u Srbiji nego i u regionu.

“Ovo bi Beograd učinilo prvim gradom u jugoistočnoj Evropi i prvim van Evropskog ekonomskog prostora koji će biti domaćin velikog događaja za panevropsku LGBTQ+ zajednicu. Održaće se tačno 21 godinu nakon prvog Prajda organizovanog u Beogradu 2001. godine i na tridesetu godišnjicu prvog Europrajda”, stoji u pismu evroparlamentaraca.

Ocjenjuje se da je manifestacija značajna i zbog činjenice da se LGBTQ+ populacija i dalje suočava sa diskriminacijom kako na Balkanu, tako i u drugim djelovima Evrope.

“Nijedna evropska država nije uspjela da eliminiše diskriminaciju, što potvrđuje zašto je borbi za okončanje nejednakosti i diskriminacije potrebna sva politička podrška koju može da prikupi. Dodjeljivanje Europrajda Beogradu bila je i ostala ispravna odluka. Pošto su se poslanici Evropskog parlamenta obavezali da se bore za ravnopravnost u svim njenim oblicima, a posebno LGBTQ+ ravnopravnost kroz rad grupe za LGBTQ+ prava, duboko cijenimo političku volju koja je odigrala ulogu u saradnji sa organizatorima Europrajda. Danas vas molimo da nastavite ovu pozitivnu saradnju i da podržite organizatore u održavanju bezbjednog i afirmativnog marša Europrajda”, navodi se u pismu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bajdenov pas ujeo još jednog agenta Tajne službe

Kako prenosi BBC, napad se dogodio u ponedjeljak uveče, a agent je dobio...

Nije prošao predlog o promjeni dana Opštine Pljevlja

Predlagači promjene dana opštine Pljevlja nisu imali potrebnu većinu, jer su pored opozicionih...

U Višem tužilaštvu formiran predmet povodom smrti bebe u...

"Od strane tužilaštva je data naredba za obdukciju tijela bebe, koji zapisnik o...

Objavljeni konkursi za upis: Za master 1.760, za specijalističke...

“Konkursi su objavljeni u prilogu ove vijesti i u dnevnim novinama koje izlaze...

Orban: Briselski migracioni pakt propao, migranti su prešli rubikon

Orban je na društvenoj mreži "X" naglasio da je vrijeme da se svi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare