Izvor:VOA

Pošta SAD upozorava države na rizike glasanja poštom

Pošta SAD upozorava američke države od obale do obale da ne može da garantuje da će svi glasački listići koji budu poslati poštom za novembarske izbore stići na vrijeme da budu prebrojani, iako budu poslati do predviđenog roka, prenosi agencija Asošijeted pres.

Birači i zakonodavci iz obje stranke u nekoliko država takođe su izrazili zabrinutost zbog toga što se u pojedinim područjima uklanjaju poštanska sandučad, u koja mnogi Amerikanci koji glasaju poštom ubacuju svoje glasačke listiće.

Čak i dok predsjednik Donald Tramp kritikuje rasprostranjeno glasanje poštom, očekuje se da će zbog pandemije koronavirusa ogroman broj glasačkih listića biti poslat poštom.

Pisma, u kojima Pošta upozorava države na moguće probleme, pokrenula su pitanje da li će biti prebrojani glasovi mnogih Amerikanaca koji ispunjavaju uslove za glasanje poštom. Upravnik Pošte Luis Dedžoj je međutim u svom pismu liderima demokrata u Kongresu naveo da mu nije namjera da se glasovi ne prebroje.

“Pošta samo traži od zvaničnika i birača da realno razmotre kako slanje pošte funkcioniše i da imaju na umu standarde kada je riječ o njenom isporučivanju, da bi imali dovoljno vremena da glasaju poštom”, napisao je Dedžoj, istaknuti donator Trampove političke kampanje, koji je nedavno imenovan za upravnika, podsjeća AP.

Tramp, iako i sam glasa poštom, više puta je kritikovao napore da se omogući većem broju ljudi da glasa na daj način, tvrdeći bez dokaza da bi to dovelo do izbornih neregularnosti.

Pismo, upućeno svim državama i prestonici Vašingtonu, Pošta je objavila na svom vebsajtu. U većini država postoje veća ograničenja u pogledu roka do kada glasački listići moraju biti poslati.

Zbog zakona, “postoji rizik da glasački listići koji budu traženi blizu zakonskog roka neće biti vraćeni poštom na vrijeme da budu prebrojani”, upozorava se u pismu. Mnogi državni zvaničnici kritikovali su taj potez.

“Riječ je o duboko zabrinjavajućem razvoju događaja koji predstavlja dio jasnog pokušaja Trampove administracije da suzbije glasanje”, ocijenio je demokratski guverner Virdžinije Ralf Nortam i poručio da će osigurati da svi birači u toj državi mogu da glasaju.

Kim Vajmen, republikanska državna sekretarka Vašingtona, države u kojoj se u potpunosti glasa poštom, saopštila je da je slanje biračkog materijala milionima glasača “rutinska operacija Pošte SAD”.

“Politizacija tih administrativnih procesa je opasna i podriva povjerenje javnosti u naše izbore. Ovaj obim rada nije neobičajen i uvjerena sam da je Pošta spremna da ga obavi”, navela je Vajmen u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Pompeo: Rusija neće moći da utiče na rezultat izbora...

“Jasno smo stavili do znanja Rusima da su svi takvi pokušaji nedopustivi i siguran sam da ćemo...

SAD pozvale Jerevan i Baku da odmah prekinu neprijateljsva

Stejt department je saopštio da bi obje strane trebalo da trenutno prekinu s nasiljem, kao i s...

Migrant provalio u kuću u Hrvatskoj pa ostavio poruku:...

Na razbijenim staklima pronađeni su tragovi krvi, a na ulaznim vratima je izgrebana poruka: “Oprosti, prijatelju, ali...

Premijer Jermenije: Jedini zadatak naše vojske – da pobijedi

„Naše oružane snage imaju samo jedan zadatak, a to je da pobijede. Cijeli jermenski narod, kao i...

Objektivni su razlozi zbog kojih igra još nije na...

Realno je da Budućnost ima velike probleme u igri poslije duge pauze koju su imale igračice nakon...

NAJČITANIJE

Pojašnjenje mjera NKT-a: Evo koje su nove mjere za...

Portal Standard izdvojiće koje mjere stupaju na snagu od ponedjeljka po opštinama, radi boljeg razumjevanja.

DA SE NE ZABORAVI – HRONOLOGIJA JEDNOG BEŠČAŠĆA –...

Skoro pa izlizana sintagma da se istorija ponavlja dobila je puno značenje u novoj crnogorskoj realnosti. Procesi...

Andrija Ćetković: Jedini razlog ove trodnevne naručene hajke...

Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti: Koristim ovu priliku da vas obavijestim o neprofesionalizmu i...

IJZCG objavio novu listu za mjere u opštinama: Promjene...

Promjena u odnosu na jučerašnju listu je da je i Kotor u grupi KI 400 - 799.

ABAZOVIĆ: Nećemo uslovljavati mandatara, sektore bezbjednosti ne možemo dati...

Lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović je u skupštinskom holu u toku pauze zasijedanje Parlamenta rekao...

Komentari

avatar