Potres u EU zemlji koja se najžešće okrenula protiv Putina: Pala Vlada, a sve izrežirano u Moskvi?

Zbog straha da Moskva pokušava destabilizovati Estoniju, u kojoj se raspoređuju ključne britanske trupe unutar NATO-a, tamošnja vlada je pala.

Naime, estonska premijerka Kaja Kalas optužila je svoje koalicione partnere da “aktivno rade protiv temeljnih vrijednosti Estonije” dok se zemlja suočava s ruskom prijetnjom. Njena liberalna Reformska stranka bila je u nategnutom savezu sa strankom Centar, koja je svoje dugogodišnje veze sa strankom Jedinstvena Rusija Vladimira Putina prekinula tek nakon ruske invazije na Ukrajinu.

“Bezbjednosna situacija u Evropi ne daje mi nikakvu priliku da kao premijerka nastavim saradnju sa strankom Centar”, rekla je Kalas, a prenosi The Telegraph.

Politička kriza u Estoniji zahuktala se nakon što je stranka Centar glasala protiv vladinog nacrta zakona o obrazovanju, a prije NATO samita u Madridu gdje će se raspravljati o jačanju istočnog krila NATO-a.

The Telegraph takođe piše kako postoje sumnje da je Rusija pokušavala upotrijebiti stranke poput Centra kako bi ublažila odgovor Estonije na rat u Ukrajini.

“Mnogi Estonci, uključujući i mene, strahuju da politički igrači koji dijele interese Kremlja pokušavaju preuzeti estonsku vladu”, izjavio je estonski autor Rein Raud.

Estonska premijerka Kalas podržala je uvođenje strogih sankcija EU protiv Moskve, a Estonija je pod njenm vođstvom Ukrajini poslala više vojne podrške po glavi stanovnika od bilo koje druge zemlje.

Zbog raspada koalicije, zbog čega Estonija sad ima manjinsku vladu, Alar Karis, predsjednik države, na zahtjev Kaje Kalas smijenio je svih sedam ministara iz stranke Centra, među kojima je i ministarka vanjskih poslova Eva-Maria Limets.

Reformisti sad planiraju održati nove koalicijske razgovore s desnim konzervativcima iz stranke Isama i socijaldemokratima. Ako ti pregovori ne uspiju, bivši premijer Juri Ratas, čelnik Centra, može pokušati formirati vlastitu koalicionu vladu koja će zamijeniti Kaju Kalas. A to bi se moglo dogoditi s ultradesničarskom strankom EKRE, koja je bivši partner Centra i takođe je glasala protiv zakona o obrazovanju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ljekari Bolnice Meljine tražiće druga radna mjesta, hitno riješiti...

U otvorenom pismu navode da je ta zdravstvena ustanova od 1. marta ove godine odlukom Vlade Crne...

Preskače li Crna Gora i ove godine Eurosong?

Potvrdu ove informacije još uvijek nije dao Javni servis. Prošle godine RTCG je odluku o izostanku sa...

Rama i Plenković traže od EU mjere protiv Srbije

Rama koji boravi u zvaničnoj posjeti Zagrebu rekao je da je agresija paravojnih snaga jednako zabrinjavajuća kao...

Kosovska ministarka upozorila na mogućnost izbijanja novog rata na...

"Ako međunarodna zajednica i dalje bude tolerirala postupke Srbije, doći će do novog...

Herceg Novi: Otvoren dnevni boravak za odrasla i starija...

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, Opština Herceg Novi je...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare