Prvi rezultati izlaznih anketa izbora na Kosovu: U 11 opšina i gradova ide se u drugi krug, Srpska lista proglasila pobjedu u opštinama sa srpskom većinom

Prvi Exit poll (izlazne ankete) rezultati izbora na Kosovu su objavljeni, a prema njima će od 25 analiziranih opšina, u 11 biti organiziran i drugi krug za izbor gradonačelnika.

Exit poll su rezultati dobijeni na osnovu ispitivanja birača na izlazu sa biračkih mjesta, a prema trenutnim rezultatima u mnogim opšinama i gradovima je situacija neizvjesna.

Mandat gradonačelnika prema izbornom zakonu na Kosovu dobija kandidat koji dobije više od 50 posto glasova naroda, a ukoliko do toga ne dođe u prvom krugu, ide se u drugi krug glasanja. Druga runda za izbor gradonačelnika će biti održana 14. novembra.

U glavnom gradu Kosova Prištini najviše glasova je osvojio Arben Vitia iz Samoopredjeljenja (43,7 posto), zatim Perparim Rama iz Demokratskog saveza Kosova (LDK) sa 27,1 osvojenih glasova. Treći je Uran Ismaili iz Demokratske partije Kosova i dobio je 20,8 glasova (PDK).

U Prizrenu, u drugi krug glasanja bi prema prvim rezultatima trebao ići aktuelni gradonačelnik iz Samoopredjeljenja Mytaher Haskuka koji je osvojio 39,9 posto glasova i Shaqir Totaj iz PDK sa 35,3 posto osvojenih glasova.

U Gnjilanu je tijesna bitka između aktuelnog gradonačelnika Lutfi Hazirija iz LDK-a (46,4 posto) ali će i on ići u drugi krug sa kandidatom Samoopredeljenja Albanom Hysenijem (40,7 posto).

U Podujevu je najviše glasova dobio aktuelni gradonačelnik iz Samoopredeljenja Shpetim Buliqi (47,8 posto), ali će najverovatnije morati u drugi krug izbora sa kandidatom LDK-a Ekrem Hysenikoji koji je dobio 37 posto glasova.

Drugog kruga će biti i u općini Vitina, Đakovici, Orahovcu, Klini, Mališevu, Vučitrnu i Kačaniku.

Prema Exit pollu, mandate su već osvojili Bedri Hamza u Južnoj Mitrovici sa osvojenih 53,12 posto glasova; Gazmen Muhaxhiri iz LDK-a koji je u općini Peć dobio povjerenje građana sa 56 posto glasova; Ali Ali iz PDK-a je osvojio većinu u Uroševcu; Burim Ramosaj iz Alijanse novo Kosovo (AAK) ponovo je pobijedio u Dečanu, a Burim Berisha iz LDK-a u Kosovu Polju. Bekim Jashari nezavisni kandidat pobijedio je Drenasu, a Ramiz Ladrovci iz PDK-a u Skenderaju.

U 10 opština sa srpskom većinom u kojima nije sprovedeno istraživanje Exit polla, očekuje se pobjeda Srpske liste.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je večeras da je ta politička opcija pobijedila u svih deset opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, a da je njihov kandidat za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice Milan Radojević osvojio „više od 10.776 glasova“.

On je na konferenciji za štampu nakon današnjih lokalnih izbora na teritoriji Kosova kazao da je srpski narod pokazao „snagu, jedinstvo i slogu“, ali i da će nastaviti da insitiraju na uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Borimo se za ZSO, ukoliko ne bude (bilo) ZSO, neće biti ni kosovskih institucija… (Srpski narod) je poslušao poziv Srpske liste i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića“, naveo je Rakić.

On je dodao da su podaci za Sjevernu Mitrovicu konačni, da su u ostalim lokalnim samoupravama oni preliminarni, ali da je po njima predstavnik Liste u Gračanica Ljiljana Šubarić osvojila „četiri puta više glasova od protivkandidata“.

Na Kosovu su u 19 sati zatvorena birališta na kojima su građani birali novu lokalnu vlast u narednom četvorogodišnjem mandate u 38 općina, a izlaznost je 43 posto.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U Italiji četvoro mrtvih pošto se komad alpskog glečera...

Nacionalni spasilački korpus za Alpe napisao je na Tviteru da je u potrazi za povrijeđenima u području...

Đurović sa Hojlom: Određeni nivo liberalizacije viznog režima bi...

Kako je saopšteno iz Skupštine, Hojl je iskazao zadovoljstvo povodom susreta i prilike da novoizabranoj predsjednici Skupštine...

Pucnjava u tržnom centru u Kopenhagenu, više povrijeđenih

Kako javlja tamošnja policija, više osoba je povrijeđeno, dok se na terenu nalazi veliki broj policajaca.

Požar na Žvinjama: Situacija bolja, vatrogasci optimistični da mogu...

Ćirović je kazao da nijesu zvali u pomoć, jer za sada nije potrebno. Dežuraće cijelu noć, i...

Uhapšeni crnogorski državljanin na Gostunu službenik granične policije; UP:...

Iz Uprave policije su pojasnili da je uhapšeni D.R. policijski službenik granične policije kojem je, prije današnjeg događaja,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare