Putin nije izgledao dobro, ali to nije Parkinsonova bolest

Od američkog senatora Marka Rubija, preko univerzitetskih profesora - politologa, do britanskih tabloida, čini se da se mnogi dobro razumiju u zdravlje ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše Deutsche Welle.

Tokom 12-minutnog video-snimka sa sastanka s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, Putin je prikazan kako se pogrbljen, čvrsto pridržava za sto, te kako udara nogom, dok mu je lice bilo primjetno natečeno.

Taj video je uzburkao duhove komentatora na društvenim mrežama, uključujući i bivšu poslanicu Konzervativne stranke Velike Britanije Luiz Menč, koji su na Tviteru došli do zaključka da ruski predsjednik ima Parkinsonovu bolest.

Tu tvrdnju takođe su iznijeli i brojni britanski tabloidi. Njihovi tekstovi i drugi medijski sadržaji uključivali su komentare profesora strateških komunikacija, nekoliko političkih analitičara i stručnjaka za govor tijela. Ali među njima nije bilo ljekara.

Bez pregleda nema dijagnoze
To vjerovatno nije slučajnost.

“Pravi neurolozi to vjerovatno neće komentarisati jer su naučeni da nikada ne komentarišu zdravlje osoba koje nisu njihovi pacijenti”, rekao je za DW Džon Hardi, neurogenetičar s britanskog Instituta za istraživanje demencije.

Naglašavajući činjenicu da je on neurogenetičar, a ne neurolog, Hardi je podijelio svoje mišljenje o Putinovom zdravstvenom stanju kao neko ko se bavi proučavanjem bolesti mozga.

“Po mom mišljenju, nema znakova parkinsonizma”, kaže on. “On nije izgledao dobro, ali to nije Parkinsonova bolest.”

Rej Čaduri, neurolog sa Uiverziteta u Londonu, slaže se s njim.

“Gledajući taj kratak snimak ne mogu naći dokaze na temelju kojih bih mogao reći da kod Putina postoji parkinsonizam”, izjavio je on za DW.

Parkinsonovu bolest i parkinsonizam je nevjerovatno teško dijagnostifikovati i mogu se samo utvrditi detaljnim neurološkim pregledom te osobe, pojasnio je Čadhuri.

“Oticanje lica ili drhtanje mogu biti uzrokovani mnogim razlozima, a ja nisam primijetio nikakvo drhtanje”, rekao je on.

Kerolajn Rasel, izvršna direktorka Parkinson’s UK, ponovila je Hardijeve stavove, kada su je pitali za stručno mišljenje o tom snimku. Ona je istakla da je Parkinsonova bolest kompleksno stanje s preko 40 simptoma u rasponu od fizičkih do mentalnih, kao i da ju je zbog toga nemoguće dijagnostifikovati pomoću 12-minutnog videa.

“Ona na svakoga utiče različito”, rekla je Rasel. “Bez definitivnog dijagnostičkog testa, to je nešto što se može potvrditi samo nakon pregleda od strane neurologa ili specijalista. Medijske i špekulacije na internetu su beskorisne.”

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sahat kula ispisala istoriju: Preživjela i zemljotres i bombardovanje

Postoje različita predanja kako je sagrađen ovaj spomenik istorije i kulture na Trgu Bećir-bega Osmanagića.

Predmet protiv doktora Fatića: Završen obdukcioni nalaz, obavljeno i...

Podsjećamo, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je istragu kojom je obuhvaćen vaskularni hirurg Kliničkog centra Crne...

MULEŠKOVIĆ ZA STANDARD: CG nema dobru perspektivu budućeg razvoja...

Prema riječima Muleškovića, ako bi pogledali strukturu bruto društvenog proizvoda, vidimo da su dominantno rasli lična potrošnja,...

Odbor direktora RUP opet dobija nezakonitog predsjednika: Janjušević završio...

Krvavac dolazi na mjesto Dušana Janjuševića, koji je do skora držao poziciju predsjednika OD RUP iako za to,...

Sunčano uz malu oblačnost, do 30 stepeni

Na jugu, sunčano uz povremeno malu do umjerenu oblačnost. Vjetar povremeno umjeren do pojačan, sjeverni i sjeveroistočni....

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare