Putin nije izgledao dobro, ali to nije Parkinsonova bolest

Od američkog senatora Marka Rubija, preko univerzitetskih profesora - politologa, do britanskih tabloida, čini se da se mnogi dobro razumiju u zdravlje ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše Deutsche Welle.

Tokom 12-minutnog video-snimka sa sastanka s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, Putin je prikazan kako se pogrbljen, čvrsto pridržava za sto, te kako udara nogom, dok mu je lice bilo primjetno natečeno.

Taj video je uzburkao duhove komentatora na društvenim mrežama, uključujući i bivšu poslanicu Konzervativne stranke Velike Britanije Luiz Menč, koji su na Tviteru došli do zaključka da ruski predsjednik ima Parkinsonovu bolest.

Tu tvrdnju takođe su iznijeli i brojni britanski tabloidi. Njihovi tekstovi i drugi medijski sadržaji uključivali su komentare profesora strateških komunikacija, nekoliko političkih analitičara i stručnjaka za govor tijela. Ali među njima nije bilo ljekara.

Bez pregleda nema dijagnoze
To vjerovatno nije slučajnost.

“Pravi neurolozi to vjerovatno neće komentarisati jer su naučeni da nikada ne komentarišu zdravlje osoba koje nisu njihovi pacijenti”, rekao je za DW Džon Hardi, neurogenetičar s britanskog Instituta za istraživanje demencije.

Naglašavajući činjenicu da je on neurogenetičar, a ne neurolog, Hardi je podijelio svoje mišljenje o Putinovom zdravstvenom stanju kao neko ko se bavi proučavanjem bolesti mozga.

“Po mom mišljenju, nema znakova parkinsonizma”, kaže on. “On nije izgledao dobro, ali to nije Parkinsonova bolest.”

Rej Čaduri, neurolog sa Uiverziteta u Londonu, slaže se s njim.

“Gledajući taj kratak snimak ne mogu naći dokaze na temelju kojih bih mogao reći da kod Putina postoji parkinsonizam”, izjavio je on za DW.

Parkinsonovu bolest i parkinsonizam je nevjerovatno teško dijagnostifikovati i mogu se samo utvrditi detaljnim neurološkim pregledom te osobe, pojasnio je Čadhuri.

“Oticanje lica ili drhtanje mogu biti uzrokovani mnogim razlozima, a ja nisam primijetio nikakvo drhtanje”, rekao je on.

Kerolajn Rasel, izvršna direktorka Parkinson's UK, ponovila je Hardijeve stavove, kada su je pitali za stručno mišljenje o tom snimku. Ona je istakla da je Parkinsonova bolest kompleksno stanje s preko 40 simptoma u rasponu od fizičkih do mentalnih, kao i da ju je zbog toga nemoguće dijagnostifikovati pomoću 12-minutnog videa.

“Ona na svakoga utiče različito”, rekla je Rasel. “Bez definitivnog dijagnostičkog testa, to je nešto što se može potvrditi samo nakon pregleda od strane neurologa ili specijalista. Medijske i špekulacije na internetu su beskorisne.”

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predsjednica Slovačke uputila telegram Đukanoviću: U ovom teškom trenutku...

“Uvaženi gospodine Predsjedniče, sa dubokom tugom primila sam vijest o tragičnim događajima koji su se desili u...

Nikšićanin ranjen u tuči

Kako nam je nezvanično potvrđeno u Nikšiću je došlo do ranjavanja jedne osobe oštrim predmetom, kojoj su...

CPC će sjutra služiti liturgiju za stradale na Cetinju

Službe će, najavljuju iz CPC, služiti od 10 časova. “Pozivamo Vjerni narod da uzme...

Đukanović: Cijenimo pažnju susjeda i poruke saosjećanja i podrške...

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, danas imao odvojene telefonske razgovore sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i...

Rakočević o radu policije na Cetinju: Preventivne mjere potpuno...

Očekuje da se nadležni organi što prije izjasne po pitanju eventualnih propusta u radu policije.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare