Izvor:BBC

Rusija: Nekim demonstrantima odmah uručeni pozivi za vojni odsjek

Odluka ruskog predsjednika da proglasi djelimičnu mobilizaciju izazvala je seriju protesta širom zemlje, uhapšeno je više od 1.400, a nekima od njih uručeni su pozivi da se odmah jave u vojne odsjeke, tvrde organizacija za ljudska prava.

Putin je rekao da je delimična mobilizacija neophodna da bi se objezbdio ruski teritorijalni integritet i „zaštitio narod u oslobođenim oblastima” u Ukrajini. Najava se odnosi na 300.000 vojnih rezervista.

Oni čine djelić od oko 25 miliona ruskih rezervista – ljudi koji su odslužili vojni rok koji je u Rusiji obavezan.

Pojedinim privedenim demonstranrima uručeni su pozivi za vojni odsjek vojne registre, tvrdi OVD Info, organizacija za ljudska prava. Prijema riječima aktivista, takvi slučajevi zabilježeni su u Moskvi, kao i u oblastima Sokolinaja Gora, Ljublino, Istočno Izmailovo, Tekstilščiki i Altufjevo. Nekima od privedenih koji su odbili da potpišu da su primili poziv za vojsku, zaprijećeno je krivičnim prijavama, tvrdi OVD-Info.

Supruga Moskovljanina privedenog na mitingu rekla je ua Medijazonu da je njenom mužu uručen poziv u policijskoj stanici u okrugu Sokolina Gora:

„Moj muž je priveden, odveli su ga u policijsku upravu na Sokolinoj gori i tamo mu dali poziv da se sjutra javi vojnoj komisiju. On ga je potpisao. Komandant stanice mu je lično uručio poziv.

„Snimili su kako su mu uručili poziv i rekao je da ne može da odbije da ga prihvati, jer je državljanin Ruske Federacije”. Poslije poziva nekoliko nevladinih organizacija i opozicionih aktivista, na ulice više od 30 ruskih gradova izašle su grupe demonstranata, izražavajući protest zbog odluke o djelimičnoj mobilizaciji.

Moskovsko tužilaštvo prethodno je saopštilo da je učešće u protestima i nedozvoljenim „masovnim događajima” kažnjivo djelo za koje može sljedovati „zatvor do 15 godina”. Prema tvrdnjama nevladinih organizacija u Rusiji, na protestima je do sada uhapšeno više od 1.400 ljudi.

Prema podacima OVD-Info, organizacije koju su ruske vlasti označile za „stranog agenta”, najviše privedenih bilo je u Moskvi i u Sankt Peterburgu.

Mobilizacija je prva od Drugog svetskog rata i uslijedila je što je Ukrajina ovog mjeseca postigla uspjeh u brzoj kontraofanzivi na sjeveroistoku zemlje. Ukrajinske snage su ponovo zauzele ključne gradove i sela u oblasti Harkova, na sjeveroistoku, i ostvarile su izvjestan napredak u južnoj oblasti Herson. Petina ukrajinske teritorije, međutim, i dalje je pod ruskom kontrolom. U televizijskom obraćanju naciji, Putin je optužio Zapad da želi da vidi oslabljenu Rusiju i poručio da će odgovoriti svim raspoloživim sredstvima.
„Ne blefiram”, rekao je Putin.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đukanović: Neću raspustiti parlament, neustavno ponovo razmatrati predloženog mandatara

U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike Đukanović je rekao da će nastaviti sa...

Zirojević o hapšenju Miloševića: Sad je jasno što mu...

"Dobra vijest za sve trafike, akumulatore i bicikla u Crnoj Gori! Sad je...

Da li je Daka Davidović napustio CG? Ko je...

Nezvanične su i informacije da se Davidović više ne nalazi u Crnoj Gori...

Mugoša: Abazović će možda morati da podnese ostavku, a...

''Taman kad je smijenjeni premijer poželio da rekonstruiše smijenjenu Vladu, i to u...

Vjerio se Aleksa Bečić

Vijest o vjeridbi bivši predsjednik Skupštine Crne Gore podijelio je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare