Izvor:Klix.ba

Rusija optužila Norvešku za blokadu na Arktiku, zaprijetila represivnim odgovorom

Moskva je optužila Norvešku za blokadu tranzita robe Rusima koji žive na norveškom arktičkom arhipelagu Svalbard te je zaprijetila Oslu osvetom.

Iz Ruskog ministarstva odbrane saopštili su da zahtjevaju od norveške strane da što prije riješe probleme te da su pozvali norveškog otpravnika poslova u Moskvi na razgovor.

“”Naglasili smo da neprijateljske akcije prema Rusiji dovode do mjera odmazde”, dodali su iz ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Rusija tvrdi da je Norveška blokirala zalihe opreme i hrane na kopnenom graničnom prelazu Storskog koji su se trebali ukrcati na brod za Svalbard kako bi stigli do ruskih rudara na arhipelagu.

Prema riječima Sergeja Guškina, ruskog konzula na arktičkom arhipelagu, teret se sastojao od 20 tona robe, uključujući sedam tona namirnica, rezervnih dijelova i osnovne opreme za pripremu za zimu.

Guškin je rekao kako je Norveška blokada dio sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji, a kojima se Norveška pridružila te da Rusija razmatra alternativne linije snabdijevanja.

Svalbard, hiljadu kilometara od Sjevernog pola, dvostruko je veći od Belgije i ponekad se naziva NATO-ovom “Ahilovom petom na Arktiku”.

Pariški ugovor iz 1920. priznaje suverenitet Norveške nad Svalbardom, ali takođe garantuje da 46 drugih država potpisnica, uključujući Rusiju, slobodno iskorištavaju tamošnje prirodne resurse “na potpuno ravnopravnoj osnovi”.

Decenijama Rusija i bivši SSSR kopaju ugalj na ovoj teritoriji gdje živi nešto od manje 3000 ljudi i 50ak različitih nacionalnosti.

Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća federacije Konstantin Kossačev optužio je Oslo za kršenje Pariškog sporazuma.

“Norveške vlasti pokušavaju osigurati da ruski maloljetnici ostanu bez hrane, što je samo po sebi amoralno. Time se krše ljudska prava i načela humanizma”, napisao je na Telegram Kossačev.

Ruski konzul je, međutim, negirao da postoji bilo kakav rizik od nestašice hrane.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Poginuo dječak: Četrnaestogodišnji učenik skočio kroz prozor osnovne škole

Naime, tijelo dječaka pronađeno je na betonu u dvorištu Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ u Kačarevu, saznaju „Novosti“.

I ako je Skupština raspuštena zakazana sjednica Odbora: Saslušanja...

"Parlamentarno saslušanje ima za cilj razjašnjenje uloge državnih organa u pogledu bezakonja u vezi skidanja zabrane ulaska...

Murić: RTS se potrudio – u izbornoj kampanji dobili...

Iz Srbije ka Crnoj Gori, odavno su skoro sve oči uprte u crnogorske izbore. Naročito oči političara,...

Uljarević: Insistiranje na ostavci Brđanina pokazalo da je priča...

Na opasku da se odavno šuška da Abazović želi da skloni Brđanina sa mjesta direktora UP, te...

Bećirović: Đukanović dokazani borac za crnogorsku državu, u nedjelju...

"Nije svejedno šta ćete odlučiti u nedjelju. Nije svejedno ni nama u Bosni i Hercegovini kakav ćete...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare