SAD šalje Ukrajini novi ogroman paket vojne pomoći; Direktor CIA iznenada u Kijevu

Sjedinjene Države izvijestile su o novom paketu vojne pomoći Ukrajini vrijednom 2,5 milijardi dolara, koji obuhvaća stotine oklopnih vozila raznih tipova, ali ne i teške tenkove Abrams.

U ovoj novoj tranši biće 59 oklopnih vozila Bradley, uz 50 laganih oklopnjaka tog tipa čije je slanje najavljeno 6. januara te 90 transportnih oklopnih vozila Stryker “koji će dati Ukrajini dvije oklopne brigade”, navodi se u saopštenju Pentagona, prenosi Hina. 

Američka vojska će uz to dopremiti Ukrajini 53 protivminska oklopna vozila (MRAP) i 350 transportera M998, poznatih Humveeja.

No ova nova pošiljka ne obuhvata teške tenkove poput Abramsa, koji SAD još nije spreman poslati Kijevu, opravdavajući se time da bi njihovo održavanje bilo teško za Ukrajinu i zahtijevalo bi veliku logističku podršku. 

Vašington će poslati ukrajinskim snagama i rezervne rakete za već dopremljene protivvazdušne sisteme NASAMS i HIMARS, 8 protivvazdušnih sistema kratkog dometa Avenger i hiljade komada razne municije. 

Nakon ovog novog paketa, ukupna vrijednost američke vojne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije penje se na 26,7 milijardi dolara.

Direktor CIA-e iznenada se pojavio u Kijevu

Direktor CIA-e Vilijam Barns iznenada se pojavio u Kijevu, javlja The Washington Post, dodajući da je Barns informisao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o svojoj prognozi sljedećih ruskih vojnih planova.

Navodi se i da su takođe razgovarali o tome koliko bi dugo Ukrajina mogla računati na kontinuiranu pomoć SAD i zapadnih saveznika.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

STANDARD SAZNAJE: Uprava policije planira novčano da nagradi policajce...

Kako portal Standard nezvanino saznaje na predlog direktora Uprave policije a, a odlukom ministra Filipa Adžića formiran...

Naredne sedmice početak kampanje Poreski karavan

Tribine će se organizovati po određenom rasporedu i to za obveznike iz Bara i Ulcinja u utorak...

Hrvatska: Eksplozija u blizini tržnog centra u Rijeci, pronađene...

Neposredno prije pomenutog događaja, oko ponoći, policijski službenici Primorsko-goranske policijske uprave zatekli su ispred tržnog centra na...

Tmušić: Jedino na temeljima istinske socijaldemokratije možemo sačuvati svaki...

Kako je saopšteno iz SDP-a, Tmušić je na predstojećim izborima 11. juna pružio podršku listi “SDP –...

Saobraćajna nezgoda u Nikšiću, jedna osoba teško povrijeđena

Osoba sa težim tjelesnim povredama, tačnije sa serijskim lomom rebra i lomom karlične kosti upućena je u...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare