SAD uvele sankcije Iranu zbog sajber napada na Albaniju

Sjedinjene Američke Države uvele su 9. septembra sankcije iranskom Ministarstvu obavještajnih poslova i bezbjednosti i resornom ministru Esmailu Hatibu, optužujući ih da su povezani sa sajber napadom na Albaniju, javlja agencija Rojters.

U saopštenju američkog ministarstva finansija, navodi se i da iranska obavještajna služba učestvuje u sajber aktivnostima protiv Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Potez SAD dolazi nakon što je Albanija u srijedu (7. septembar) prekinula diplomatske odnose sa Iranom. Za sajber napad koji se dogodio u julu, Albanija je okrivila Iran, naloživši iranskim diplomatama i osoblju ambasade da napuste zemlju u roku od 24 sata.

Ministarstvo finansija SAD u saopštenju navodi da Ministarstvo za obavještajne poslove i bezbjednost Irana upravlja sa nekoliko mreža koje predstavljaju sajber prijetnju, uključujući one koji su uključene u sajber špijunažu i hakerske napade.

”Iranski sajber napad na Albaniju zanemaruje norme odgovornog mirnodopskog ponašanja države u sajber prostoru”, izjavio je zamjenik ministra finansija SAD Brajan Nelson, prenosi AFP.

NATO je u saopštenju 8. septembra potvrdio izjave Albanije i drugih saveznika, u kojima odgovornost za sajber napad pripisuju vladi Irana.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Otvoreno pismo kolektiva Zavoda za školstvo: Prekinite sa stalnim...

Njihovo obraćanje uslijedilo je u momentu isteka mandata aktuelnoj vršiteljki dužnosti direktorki Zavoda za školstvo Zoji Bojanić...

Vukšić: Zvao me je Zdravko Krivokapić, više ne želi...

Krivokapić mu je to kazao u telefonskom razgovoru, kada mu je i najavio da neće biti na...

Srbija: Predsjednik opštine tužio građane zbog uvreda na društvenim...

"Naravno da smo mi koji smo na javnoj funkciji, koji se bavimo politikom, trpeljivi do krajnjih granica...

Spajić: Pravo vrijeme za Nikšić je sad

“Otvaranjem kancelarije Pokreta “Evropa sad” u Nikšiću krupnim koracima idemo ka boljem standardu Nikšićana i preporodu ovog...

Sjutra promjenljivo oblačno, ponegdje slaba kiša

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, na sjeveru oblačno sa slabim, ponegdje moguće umjerenim...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare