Salda, ljekovito jezero čije tajne proučava i NASA

Salda je idealno utočište za one koji žele pobjeći od vrućeg ljeta, a pritom i iskusiti dobrobiti ljekovitog blata i uživati u nestvarno lijepom krajoliku

Na zemlji nema puno mjesta na kojima možemo vidjeti najstarije “žive fosile”, poznate kao stromatoliti, koji pružaju uvide u evolucijsku istoriju planete. 

Zanimljivi oblici čije ime potiče od riječi za podlogu i stijenu jedni su od prvih fizičkih dokaza o postojanju života. Stromatoliti daju naznake kako je Zemlja mogla izgledati milijarde godina prije, kada su ti fosili i nastali.

Živi fosili mogu narasti do visine od metra, ali jako polako: rastu oko 0,3 mm godišnje. Najstariji stromatoliti na svijetu nalaze se u zapadnoj Australiji i imaju oko 3,5 milijarde godina, ali ti zanimljivi oblici mogu se vidjeti i puno bliže – na ostrvu Pagu ili pak na “turskim Maldivima”, na jezeru Salda. Stromatoliti se uglavnom mogu vidjeti uz jezera visokog saliniteta, ali u Turskoj se nalazi najveće nalazište slatkovodnih živih fosila.

Turski i američki naučnici koji su istraživali obale jezera Salda otkrili su sedimente koji su formirani pomoću mikroba, a stručnjaci NASA žele provjeriti nalaze li se i na Marsu te otkriti vjerovatnosti postojanja života na drugim planetama.

O tome kako su tokom pripreme za lansiranje Perseverancea na Mars NASA naučnici otkrili kako naslage kamena i minerala koje su proučavali na obalama jezera Salda podsjećaju na ono što Perseverance može pronaći na Marsu, piše i Zimo.

Iako se naziva turskim Maldivima, na lijepom, vulkanskom jezeru ne treba očekivati visoke temperature. Salda se nalazi na visini od 1.160 metara pa je idealno utočište za one koji žele pobjeći od vrućeg ljeta, a pritom i iskusiti dobrobiti ljekovitog blata koje se preporučuje onima s dermatološkim tegobama i bolestima – ili tek diviti krajoliku koje kao da je s neke druge planete.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Makron optužio Vašington i London da blokiraju izvoz vakcina

Makron kaže da je spreman da razmotri poziv američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da se proizvođači...

U EGIPTU I TUNISU sve više zaraženih, zabranjeni izleti...

Takođe, biće zatvorene i sve velike javne plaže, a neće biti ni večernjih izlazaka, sjedenja u barovima, šopinga s...

PKCG: Neophodan Zakon o posredovanju u prometu i zakupu...

Inicijativu za izradu Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti predstavila je advokatica Marija Kalezić, iz agencije...

U sukobima u Jerusalimu povrijeđeno 169 osoba

Sukobi su izbili kada je veliki broj pripadnika izraelske policije bio raspoređen oko džamije Al Aksa, dok...

Milojević: Mi smo bolji tim, vjerovao sam da ćemo...

Budućnost je sinoć slavila u Baru 92:81 i sa 2:0 u seriji se plasirala u finale.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare