Samo osam članica EU bezuslovno podržava status kandidata za Ukrajinu

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, zahtjev Kijeva da se priključi EU jedna je od tema širom Unije pri čemu neki daju bezuslovnu podršku, neki oklijevaju a neki, poput Atine, ukazuju da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana neposredan prioritet.

Očekuje se da pitanje davanja statusa kandidata za EU Ukrajini, što je prvi korak na dugom putu do članstva, bude na dnevnom redu lidera EU prije kraja francuskog predsjedavanja na kraju juna.

Za sada nema konsenzusa oko toga kako treba da izgleda prvi korak Ukrajine. Predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski čak je otišao tako daleko da je rekao da Ukrajini “ne treba alternativa kandidaturi za EU”.

“Nijesu nam potrebni kompromisi”, rekao je nedavno Zelenski na konferenciji za štampu tokom posjete portugalskog premijera Antonia Koste Ukrajini.

Podrške budućnosti Ukrajine u EU ima “u izobilju” ali se ponekad status kandidata meša sa članstvom, neki daju podršku ali izbjegavaju vremenske okvire, stižu i upozorenja da se preskaču djelovi politike proširenja, piše briselski portal EURACTIV.

Neke članice EU više a neke manje podržavaju davanje statusa kandidata Ukrajini prije 1. jula a samo osam pruža bezuslovnu podršku.

Prema mapi koju je uradila mreža EURACTIV, bezuslovnu podršku Ukrajina ima od Italije, Bugarske, Češke, Slovačke, Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije.

Drugu grupu zemalja čine one koje bi se mogle svrstati u kolebljive (kao što je Španija), čija podrška davanju statusa kandidata Ukrajini zavisi od pozitivne ocjene Evropske komisije.

Sličnu logiku prate i zemlje (npr. Portugal) koje su u principu podržale kandidatski status za Ukrajinu ali oklijevaju da daju neki rok, kao što je kraj juna.

S druge strane, Slovenija i Mađarska su na početku rata podržale davanje statusa kandidata Ukrajini što prije.

Međutim, poslije toga je došlo do promjene vlade u Ljubljani a odnosi Budimpešte i Kijeva su sve napetiji i zbog toga pozicija te dvije zemlje nije sasvim jasna.

Istovremeno Grčka i Kipar podržavaju članstvo Ukrajine u EU ali se protive ubrzanom procesu koji sugerišu neke istočnoevropske članice, rekli su za Euraktiv Grčka diplomatski izvori.

Prema izvoru u grčkom ministarstvu spoljnih poslova, stav Grčke je da treba poštovati sve procedure iz člana 49 Ugovora EU.

Istovremeno Grčka daje poseban značaj pristupnom procesu Zapadnog Balkana, koji mora da se nastavi i ubrza, rekli su izvori dodajući da Atina insistira da je evropska perspektiva regiona neposredan prioritet.

Na pitanje da li se Grčka slaže da Ukrajina dobije status kandidata za EU u junu, izvor upućen u to pitanje rekao je da Atina želi prvo da vidi predlog Evropske komisije, iako se, kako kaže, generalno na to gleda pozitivno pod uslovom da su članice jednoglasne, što za sada nije slučaj.

Kada je riječ o Kipru, vladin izvor je za Euraktiv Grčka rekao da prvo treba vidjeti u kom će pravcu ići mišljenje Evropske komisije.

Ako bude pozitivno, Kipar bi pristao na predlog da se Ukrajini da status kandidata za EU. Međutim, dodao je taj izvor, treba strogo poštovati sve relevantne procedure pa bi proces pristupanja bio dug.

Kiparski izvori kažu i da se u obzir moraju uzeti zemlje kandidati za EU sa Zapadnog Balkana od kojih su neke već napravile velike korake ka pristupanju sprovodeći neophodne reforme i ispunjavajući obaveze.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Uprava policije demantuje: Nije izdato naređenje o pripravnosti i...

- Navodi iz predmetne objave su netačni i niko od rukovodilaca Uprave policije nije dao bilo kakvo...

Eraković optužio IJZ i MZ za katastrofalne procente vakcinacije...

Ovaj rezultat je ocijenio katastrofalnim i kazao da je ova stopa vakcinacije vraćanje u srednji vijek. Konstatovao...

Spašeni turisti, satima zaglavljeni u stijeni u Vusanju

“Evakuacija sa nepristupačnog terena trajala je gotovo sedam sati”, saopštili su iz GSS-a.  . Oni...

Ukrajinski zvaničnik: Rusija granatirala Hmeljnicki, poginula jedna osoba; Kirilenko...

Prije nekoliko sati iznad tog područja ispaljene su četiri rakete, a snage protiv...

ISPORUKA STRUJE ZA ŽELJEZARU: Daka Davidović čeka EPCG do...

Očekuje da bi do petka, kada je zakazan novi sastanak radnika Željezare u vezi sudbine ove fabrike,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare