Šefica Evropske komisije ostala bez stolice tokom sastanka s Erdoanom (VIDEO)

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Lejen (Ursula von der Leyen) ostala je zatečena kada je u srijedu na dočeku u turskoj prijestolnici mjesto pored predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) zauzeo njen kolega, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, prepustivši njoj sporedno mjesto u prostoriji.

Snimak sa sastanka pokazuje šeficu izvršne vlasti Evropske unije kako gestikuliše u nevjerici nakon što su Erdogan i Miše (Michel) zauzeli dva mjesta u pročelju prostorije, ostavljajući za nju slobodno mjesto na sofi sa strane.

Predsjednica Komisije bila je očito iznenađena, kazao je portparol EK-a, Edik Mamer (Eric Mamer), dodavši kako je šefica Komisije trebala imati isto mjesto kao i druga dva učesnika u ovom sastanku.

Protokolarni propust izazvao je i brojne komentare na društvenim mrežama. Jedan od korisnika je uz video iz Ankare komentarisao kako “službenici protokola vrište”.

Članica Evropskog parlamenta Sofi in ‘t Veld postavila je pitanje zbog čega Miše nije reagovao.

Evropski zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, pojasnio je da bi ovakva reakcija mogla isprovocirati “protokolarni i politički incident, i prema Turskoj kao i prema Europskom vijeću.”

Turska nije imala loše namjere. Izrazila je vrlo srdačnu dobrodošlicu za oboje i striktno se pridržavala međunarodnog protokola”, ističe neimenovani zvaničnik.

Međutim, u prošlim sastancima kada je turski lider posjećivao Brisel, uvijek su se pripremale tri stolice za razgovore sa šefovima Komisije i Europskog vijeća, koje predstavlja 27 država članica, piše Reuters.

Mamer je rekao da je Von der Leyen odlučila nestvarati “problem iz ovoga”, ali u razgovorima je govorila o ženskim pravima i Istanbulskoj konvenciji o nasilju nad ženama, iz koje se Turska povukla prošlog mjeseca.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Demokrate: Za interese građana postoji mnogo gorih stvari od...

“Poručuje nam onaj koji je branio Đukanovića za šverc cigareta tvrdeći kako je to udar na Crnu...

Abazović: Obračunali smo se Belivukovim vođama, to je velika...

Rekao je da je to u Srbiji s pravom najveća tema u posljednjih nekoliko mjeseci.

Detaljno objašnjenje: Zašto vakcina AstraZeneka izaziva teže reakcije posle...

Na primer, za očekivati je da će reakcije kod starijih ljudi biti blaže nego kod mladih jer...

U Tivtu uhvaćeno dvadesetak grla poludivljih goveda

Pohvatana stoka je smještena u improvizovani obor na dijelu nekadašnjeg poljoprivrednom dobra Montepranzo-Bokaprodukt u blizini aerodroma Tivat.

Krivokapić: Baštinimo iste vrijednosti i gradimo bolju budućnost za...

''Baštinimo iste vrijednosti i gradimo bolju budućnost za sve građane evropske porodice'', kazao je Krivokapić. 

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare