Izvor:index.hr

SEVERINA se oglasila nakon priča da je PRIJETILA SRPSKOM PATRIJARHU: Milost ne tražim!

Pjevačica Severina se oglasila na Instagramu nakon što su srpski tabloidi objavili priču da ju je prijavio patrijarh Porfirije.

“Kukavice, pucajte u prsa. Milost ne tražim…”, citirala je partizanskog heroja Radeta Končara.

Ko je bio Rade Končar?

Rade Končar bio je hrvatski Srbin, a kao predratni komunista godinama je bio na meti beogradskog režima. Komunističke stranke u to doba su bile zabranjene kao neprijatelji monarhije, a Končar je dio tridesetih proveo u zatvoru. Končar je rođen 1911. godine, a član Komunističke partije postao je 1934. Već 1936. bio je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

Kad je počeo ustanak protiv Njemaca u ljeto 1941. godine, Rade Končar jedno kraće vrijeme boravi u Srbiji gdje pomaže organizaciji ustanka. Ali, ustanak u Srbiji je bio vrlo brzo ugušen, a antifašistička borba vodila se mahom u Hrvatskoj i BiH, na području tadašnje NDH.

Kao jedan od organizatora, Končar početkom jeseni 1941. godine boravi u Dalmaciji. U Splitu je organizovao nekoliko napada protiv Italijana, pod čijom se kontrolom grad tada nalazio.

17. novembra 1941. godine uhvaćen je u italijanskoj zasjedi kad se vraćao iz Šibenika. Pretučen je i završio je u bolnici. Italijani, po svoj prilici, u startu nisu znali koga su uhvatili. Ali ustaše su im javile o kome se radi. Končar je izveden pred italijanski sud, gdje nije imao nikakve šanse. Suđenje je bila formalnost, a Končar je osuđen na smrt.

Streljan je 22. maja 1942. godine u Šibeniku. U jugoslavensku mitologiju će kasnije ući njegove navodne posljednje riječi: “Milost ne tražim, milost vam ne bih ni dao.” Ipak, ne postoje konkretni dokazi da je Končar to i izgovorio pred italijanskim dželatima.

Podsjetimo, u javnost je dospela priča da je Severina navodno prijetila patrijarhu Porfiriju i da ju je on prijavio DORH-u.

Kažu da je Severina navodno patrijarha oslovljavala sa “pope” i optužila da se druži s kriminalcima.

Njena advokatica nakon toga je rekla da o prijavi nemaju saznanja, a sekretar Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Bogoljub Ostojić demantovao je prijavu.

Severinina advokatica Jasminka Biloš rekla je da se pjevačica i patrijarh lično poznaju i da su bili u kontaktu, ali i naglasila da nemaju nikakvih saznanja o kaznenoj prijavi protiv pjevačice.

Iz DORH-a su takođe rekli da nije održan sastanak s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve.

Pjevačica se navodno dva puta sastala s Porfirijem dok je on još bio mitropolit Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, i to zbog svog sina Aleksandra.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

NVO Green Home: Najoštrije osuđujemo privođenje ekoloških aktivista

Ovim putem najoštrije osuđujemo njihovo privođenje i ovakvu neprimjerenu reakciju institucija, saopštili su...

Klub poslanika Crno na bijelo uputio u skupštinsku proceduru...

Ukoliko bude prihvaćen, Predlogom ovog Zakona bi se u državne praznike, pored Dana nezavisnosti i Dana državnosti,...

DPS Ulcinj: Reformama partije i kadrovskim snaženjem do pobjede...

Građanima i delegatima je poslata poruka da reformski put DPS nema alternativu i...

Danas velika akcija čišćenja Gorice

Mjesto okupljanja je ispred glavne kapije brda Gorica u 16:30 časova. Iz Glavnog grada...

Više od 8.000 pregleda na Poliklinici, primljeno 878 pacijenata

U dnevnim bolnicama zbrinuta su 1.172 pacijenta. U Urgentnom centru zbrinuta su 1.444 pacijenta. U istom periodu...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare