Izvor:index.hr

SEVERINA se oglasila nakon priča da je PRIJETILA SRPSKOM PATRIJARHU: Milost ne tražim!

Pjevačica Severina se oglasila na Instagramu nakon što su srpski tabloidi objavili priču da ju je prijavio patrijarh Porfirije.

“Kukavice, pucajte u prsa. Milost ne tražim…”, citirala je partizanskog heroja Radeta Končara.

Ko je bio Rade Končar?

Rade Končar bio je hrvatski Srbin, a kao predratni komunista godinama je bio na meti beogradskog režima. Komunističke stranke u to doba su bile zabranjene kao neprijatelji monarhije, a Končar je dio tridesetih proveo u zatvoru. Končar je rođen 1911. godine, a član Komunističke partije postao je 1934. Već 1936. bio je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

Kad je počeo ustanak protiv Njemaca u ljeto 1941. godine, Rade Končar jedno kraće vrijeme boravi u Srbiji gdje pomaže organizaciji ustanka. Ali, ustanak u Srbiji je bio vrlo brzo ugušen, a antifašistička borba vodila se mahom u Hrvatskoj i BiH, na području tadašnje NDH.

Kao jedan od organizatora, Končar početkom jeseni 1941. godine boravi u Dalmaciji. U Splitu je organizovao nekoliko napada protiv Italijana, pod čijom se kontrolom grad tada nalazio.

17. novembra 1941. godine uhvaćen je u italijanskoj zasjedi kad se vraćao iz Šibenika. Pretučen je i završio je u bolnici. Italijani, po svoj prilici, u startu nisu znali koga su uhvatili. Ali ustaše su im javile o kome se radi. Končar je izveden pred italijanski sud, gdje nije imao nikakve šanse. Suđenje je bila formalnost, a Končar je osuđen na smrt.

Streljan je 22. maja 1942. godine u Šibeniku. U jugoslavensku mitologiju će kasnije ući njegove navodne posljednje riječi: “Milost ne tražim, milost vam ne bih ni dao.” Ipak, ne postoje konkretni dokazi da je Končar to i izgovorio pred italijanskim dželatima.

Podsjetimo, u javnost je dospela priča da je Severina navodno prijetila patrijarhu Porfiriju i da ju je on prijavio DORH-u.

Kažu da je Severina navodno patrijarha oslovljavala sa “pope” i optužila da se druži s kriminalcima.

Njena advokatica nakon toga je rekla da o prijavi nemaju saznanja, a sekretar Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Bogoljub Ostojić demantovao je prijavu.

Severinina advokatica Jasminka Biloš rekla je da se pjevačica i patrijarh lično poznaju i da su bili u kontaktu, ali i naglasila da nemaju nikakvih saznanja o kaznenoj prijavi protiv pjevačice.

Iz DORH-a su takođe rekli da nije održan sastanak s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve.

Pjevačica se navodno dva puta sastala s Porfirijem dok je on još bio mitropolit Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, i to zbog svog sina Aleksandra.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Podgoričanin uhapšen zbog 97 grama heroina

Tivatska policija uhapsila je S.E. (56) iz Podgorice kod koga je pronašla heroin. “Pretresom...

Mugoša: Usporavanje, odnosno stagnacija EU integracija u Crnoj Gori

“Poslednji Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore je najlošili u posljednjih šest...

Konjević: Izvještaj EK najgori do sada

''Vlada je napravila korak unazad u procesu integracija. Crna Gora mora hitno da dobije novu Vladu koja...

Marković: Zabrinut sam zbog ocjena EK, ali ne i...

“Ali to za mene nije iznenađenje, već samo potvrda onoga što govorimo već...

DETALJI PLJAČKE U NIKŠIĆU: Mrdak ubijen hicem u grudi,...

Mrdak je bio radnik ''Security Guard Montenegro'' - firme koja pruža usluge...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare