Izvor:N1

Skupština Srbije- „Trči, Orliću, trči“: Lazović imitirao u skupštini, opozicija mahala propisima

Skupštinska rasprava o budžetu u Skupštini Srbije dva puta je prekinuta. Poslanici opozicije protestovali su jer im se, kako objašnjavaju, ne dozvoljava da govore i repliciraju, a tvrde i da im se krade vrijeme u raspravi. Vlast, takav tretman - negira.

Opozicija izglasala: Ako im nije dozvoljeno da govore dok sjede, onda će da stoje i ćute, a možda malo i viču i mašu zbirkom propisa.Prvi protest izazvao petominutni prekid – poslanici opozicije tvrde da je na desetine njihovih amandmana na predloženi budžet skupštinska većina odbacila nasumično i bez obrazloženja.

„Da obrazlože jedan jedini amandman po slobodnom izboru – zbog čega je odbačen. Naravno da niko od njih to nije znao“, kazao je Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana.

Njegova koleginica Jelena Jerinić iz Ne davimo Beograd ocjenjuje da je to „način da se opoziciji skrati vrijeme u parlamentu i prenosu“, dok Borko Stefnaović iz SSP ističe da „ono što je opasno jeste da nam se čini da je vlast, da je vladajuća većina, da su ljudi u skupštini iz SNS odlučila da izbaci opoziciju iz skupštine“.

A onda i drugi prekid – opozicija kaže da joj se mikrofon gasi, a vrijeme krade, po volji predsjedavajućeg.

„Nisam ja skidao nikavo vrijeme vašoj grupi, Lazoviću može bez vike, odgovaram Aleksiću na zamjerku iznetu meni, sjedite lijepo, hoćete još da vičete, izričem opomenu Lazoviću „, poručio je predsjednik skupštine Vladimir Orlić.

Drugi prekid – ista slika.

Kratak prekid, pretvoren je po odluci predsjednika parlamenta u pauzu za ručak, koja je trajala sat vremena.

„Nećemo više da trpimo pravno nasilje koje sprovodi Orlić, krši Poslovnik, ponaša se kako hoće… Tražio sam od njega da sednemo i razgovaramo kako da se dogovorimo da parlament funkcioniše , ali on je to odbio“, navodi Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.

A onda, bez oglašavanja skupštinskog zvona kojim se poslanici pozivaju, Vladimir Orlić se odjednom pojavio i pred praznom salom prvo izrekao opomene četvorici opozicionih poslanika, pa nastavio sjednicu.

„Zašto gospodin Orlić trči, on trči ovako, da pre poslanika opozicije brzo uđe u salu, ne bi li hitno nastavio skupštinsku sjednicu, on trči… deset puta moćniji, 150 poslanika, moćni SNS, fabrika mašina, graditelji mostova, utrkuju se da ukradu minut, sekund opoziciji, da se slučajno nešto ne čuje“, poručio je Radomir Lazović, poslanik iz redova Ne davimo Beograd.

„Veliki je problem što se vi igrate sa tom zbirkom propisa, a malo je čitate, teško vi to obrađujete, jeste li završili fakultet poslije 17 godina studiranja? Glumite kako Orlić trči, a hoćemo sada da pokazujemo kako vi ležite mrtvi u sopstvenoj povraćki“, napao je Lazovića Milenko Jovanov, šef naprednjaka u Skupštini.

Rasprava bi u tom uobičajenom i prepoznatljivom tonu trebalo da potraje do petka za kada se, nezvanično saznajemo, planira izglasavanje budžeta za 2023.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Letovi sa tivatskog preusmjereni na podgorički aerodrom zbog jakog...

U pitanju su četiri leta, tri za Beograd i jedan za Istanbul. Takođe i...

Nikolić: Raduje interesovanje američkih kongresmena za dinamiku unutrašnjih političkih...

“Raduje interesovanje američkih kongresmena za dinamiku unutrašnjih političkih procesa, posebno u kontekstu rasprostranjenog ruskog uticaja u regionu...

U Iranu pomilovane desetine hiljada zatvorenika

„Pomilovani su zatvorenici koji nisu optuženi za špijunažu u korist stranih agencija, direktne kontakte sa stranim agentima,...

Turska: U autobuskoj nesreći stradalo osam osoba, 35 povrijeđeno

Kako prenosi Rojters, autobus je saobraćao iz Dijarbakira na istoku zemlje do Bodruma na zapadu.

Bivši njemački fudbaler špijunirao za Putina, uhapšen i optužen...

Carsten Linke (52) bio je dvostruki agent u njemačkoj vanjskoj obavještajnoj službi (BND), a uhapšen je zbog...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare