Šolc: Ko želi u EU mora da prihvati cio režim Unije, pa i sankcije Rusiji

Njemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas u Prištini da ko želi u EU mora da prihvati čitav režim koji je vezan za Uniju, što znači sve sporazume, stavove o demokratiji, otvorenosti društva, zajedničku politiku prema drugim zemljama, kao i režim sankcija prema Rusiji, prenosi Tanjug.

Kancelar je istakao da ruska agresija na Ukrajinu zahtijeva jasno pozicioniranje.

Šolc je, na konferenciji za novinare sa premijerom Aljbinom Kurtijem, na pitanje da li Srbija mora da se odluči između EU i Rusije, to jest za sankcije „umjesto da dalje profitira od ruskog gasa“, naglasio da niko u pristupnom procesu ne treba da ima bilo kakve iluzije i da je jasno da je „put ka Evropi put ka Evropi“.

Na drugoj strani, u vezi sa sankcijama prema Rusiji, on je okarakterisao Prištinu kao pouzdanog partnera, koji je podržao sve mjere EU.

Kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine Šolc je kazao da trenutna dešavanja na tlu Evrope pokazuju koliko su važni mir i stabilnost.

„Važno da se dogovori sveobuhvatni sporazum koji će doprinijeti regionalnoj stabilnosti. Dijalog je put koji Kosovu otvara dalju evropsku perspektivu. Konstruktivno ponašanje je zbog toga u interesu svih građana Kosova, a politički dogovor je najvažniji preduslov za investicije, radna mjesta i perspektivu za mlade“, podvukao je on.

Šolc je istakao da sporazum mora da riješi i pitanje priznavanja, jer je, kaže, nezamislivo da dvije zemlje koje se međusobno ne priznaju, postanu članice EU.

S tim u vezi pozvao je obje strane da u dijalogu priđu jedna drugoj.

Ukazao je da je održan razgovor, u maju u Berlinu, i da su tada pokrenuta pojedinačna pitanja, za koja se nada da će uslijediti konkretni napredak, na primjer, kada je riječ o energetici.

„To je nešto gdje na je kraju potreban veliki pragmatizam, za rješenje velike teme budućnosti. Želimo podstaći pristupni proces, a za to je potrebno rješenje između te dvije zemlje“, ponovio je on.

Prioritet Berlinski proces

Najavio je da će na jesen ponovo oživjeti Berlinski proces i da će lidere regiona pozvati na sastanak u Berlin.

Posebno je naglasio da region mora da napreduje u stvaranju zajedničkog tržišta.

Rekao je da će se zalagati u EU za podsticanje pristupnog procesa zemalja Zapadnog Balkana, ističući da je važno da EU pokaže da ozbiljno želi pristupni proces i da svi imaju realnu šansu koji se trude da ispune uslove.

Naglasio je da je stav cijele njemačke vlade da treba podržati pristupni proces EU na Zapadni Balkan, i dodao da će sve učiniti na tom polju, ali da najviše zavisi od samih zemalja regiona.

Prenio je da je vidio da je u Evropi pristupni proces Balkana ponovo u fokusu, i da su sada neke zemlje, koje su do skoro bile uzdržanije, pozitivnije prema približavanju zemalja regiona EU.

Upitan za „Otvoreni Balkan“ Šolc je kazao da je za Njemačku veliki prioritet uspostavljanje zajedničkog tržista na Zapadnom Balkanu, i da postoje četiri oblasti iz Berlinskog procesa u kojima želi da se što prije postigne dogovor i da se realizuju.

“Svi žele u EU, a u njoj važe prava slobode svakako, zato bi trebalo prije toga biti moguće da se te slobode ostvare među zemljama regiona. To ne bi bila loša ideja“, objasnio je on.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Medvedev posjetio separatistički region na istoku Ukrajine

To je jedna od najvećih ruskih delegacija koja je posjetila istočnu Ukrajinu od...

Estonija će zabraniti ulazak Rusima sa turističkim vizama

Estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu rekao je nakon sjednice vlade 11. avgusta...

Vremenska prognoza za petak – 12. avgust

Više padavina u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren...

U Portugalu izgorjelo 10.000 hektara šume

Prema privremenoj procjeni Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima, izgorjela je desetina od...

SAD pozvale na stvaranje demilitarizovane zone oko elektrane u...

„Borbe u blizini nuklearne elektrane su opasne i neodgovorne“, izjavio je neimenovani portparol...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare