Šole pozvao na angažovanje u dijalogu Kosova i Srbije

Za stabilnost regiona i integraciju ka Evropskoj uniji (EU) potrebna je deeskalacija situacije na Kosovu i hitno angažovanje u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, kazao je viši savjetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Šole i izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar razgovarali su u Njujorku sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani.

– Dobar razgovor sa Osmani o zajedničkoj posvećenosti evroatlantskoj budućnosti Kosova, o potrebi deeskalacije situacije i hitnom angažovanju u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, kojim posreduje EU – što je ključno za regionalnu stabilnost i integraciju ka EU – napisao je Šole na društvenoj mreži X.

Osmani je istakla da je značajan principijelan pristup punoj i uravnoteženoj primjeni dogovora postignutih u okviru dijaloga.

– Uloga SAD-a je ključna za uspješno okončanje procesa, utirući put za međusobno priznanje – napisala je Osmani na društvenoj mreži X.

Sastanak Osmani i visokih američkih zvaničnika uslijedio je sedam dana nakon posljednje runde dijaloga na visokom političkom nivou između Kosova i Srbije.

Taj sastanak je završen bez rezultata, a EU je saopštila da premijer Kosova Aljbin Kurti nije bio spreman za napredak, za razliku od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prihvatio njihov predlog za primjenu sporazuma o normalizaciji odnosa.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Završne riječi u predmetu protiv Lidije Mitrović 16. oktobra

Mitrović se tereti da je zloupotrijebila službeni položaj prilikom odbacivanja prijave za utaju...

Đurović: Dva su razloga zašto low-cost kompanije ukidaju linije

"Na žalost, Crna Gora je samo jedna od zemalja koje će tokom jeseni...

Ryanair ukida niz letova zbog kašnjenja Boingovih aviona

Ryanair, jedan od najvećih kupaca Boingovih aviona, navodi u saopštenju da je u...

Abazović danas u Ulcinju povodom tužbe Ubovića

Pred ulcinjskim sudom, nalazi se šest tužbi koje je podgorički advokat Zoran Piperović...

Hrvatsko nacionalno vijeće danas polaže vijenac ispred spomen ploče...

U najavi upućenoj medijima navodi se da se će polaganju vijenaca i paljenju...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare