Štajnmajer: Njemačka ne može da se odrekne ruskog gasa brzo kako neki očekuju

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je u Varšavi da Njemačka nastoji da se što brže oslobodi zavisnosti od uvoza ruskog gasa i nafte, ali da zbog strukture njemačke privrede to ne može da se izvede onako brzo kako bi neki očekivali.

„Evropska unija (EU) je nedavno donijela odluku o isporukama energija, odluke o ukidanju uvoza uglja i mislim da će sve zemlje EU nastojati kao mi da smanje i uvoz nafte i gasa sto brže. Sa naftom je to moguće brže. U 2021. godini udio ruskog gasa je iznosio 60 odsto, sada u prvom kvartalu 2022. 40 odsto. Shvatamo to ozbiljno i tražimo mogućnost da smanjimo zavisnost od Rusije. Imajući u vidu strukturu naše privrede, našu hemijsku industriju to ne može da ide tako brzo kao što neki očekuju“, kazao je njemački predsjednik Štajnmajer na konferenciji za novinare s poljskim predsjednikom Dudom.

Njemački predsjednik naglasio je takođe da nije moguće postupati tako da oni koji uvode sankcije budu više oštećeni od Rusije kojoj se uvode sankcije.

“Jedno je jasno – nema povratka u normalnost sa takvom Rusijom. Ruske zločine vidio je cio svijet. Treba ih dokumentovati, istražiti i krivce privesti pravdi. To varvarstvo koje vidimo svakodnevno mora da prestane. Tek kad Putin naredi vojsci da prestane razgovori imaju smisla”, kazao je njemački predsjednik.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Dukaj sa Eskobarom u Stejt Dipartmentu: Jačanje sistema sajber...

Ministar javne uprave, mr Marash Dukaj, sastao se danas, u Stejt Dipartmentu, sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za...

Popović: Abortus BIRN-a

BIRN je, konačno, odlučio da novinarka Kaćuša Krsmanović i građanska aktivistkinja Tijana Lopičić više nijesu baš neke...

Milionska prevara – Beransko “Agropolimlje” pod lupom tužilaštva

"Šta je sa drugim preduzećima koja su nastala iz ovog jednog, velikog preduzeća, ne znam”, rekao je...

Bilčik: CG u dubokoj ustavnoj krizi, potrebni vanredni izbori

"To nije istinska politička vlada. Crna Gora trenutno nema političku vladu i mora da je ima. Zemlja...

Direktor FBI: Kineska vlada kontroliše TikTok, to bi trebalo...

Vrej y je rekao da je FBI zabrinut da su Kinezi imali mogućnost da kontrolišu algoritam preporuka...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare