Štajnmajer: Njemačka ne može da se odrekne ruskog gasa brzo kako neki očekuju

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je u Varšavi da Njemačka nastoji da se što brže oslobodi zavisnosti od uvoza ruskog gasa i nafte, ali da zbog strukture njemačke privrede to ne može da se izvede onako brzo kako bi neki očekivali.

„Evropska unija (EU) je nedavno donijela odluku o isporukama energija, odluke o ukidanju uvoza uglja i mislim da će sve zemlje EU nastojati kao mi da smanje i uvoz nafte i gasa sto brže. Sa naftom je to moguće brže. U 2021. godini udio ruskog gasa je iznosio 60 odsto, sada u prvom kvartalu 2022. 40 odsto. Shvatamo to ozbiljno i tražimo mogućnost da smanjimo zavisnost od Rusije. Imajući u vidu strukturu naše privrede, našu hemijsku industriju to ne može da ide tako brzo kao što neki očekuju“, kazao je njemački predsjednik Štajnmajer na konferenciji za novinare s poljskim predsjednikom Dudom.

Njemački predsjednik naglasio je takođe da nije moguće postupati tako da oni koji uvode sankcije budu više oštećeni od Rusije kojoj se uvode sankcije.

“Jedno je jasno – nema povratka u normalnost sa takvom Rusijom. Ruske zločine vidio je cio svijet. Treba ih dokumentovati, istražiti i krivce privesti pravdi. To varvarstvo koje vidimo svakodnevno mora da prestane. Tek kad Putin naredi vojsci da prestane razgovori imaju smisla”, kazao je njemački predsjednik.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

DR BRANKA PURLIJA ZA STANDARD: Zavisnici od kocke iracionalno...

Psihijatrica u Dom zdravlja Podgorica Dr Branka Purlija za portal Standard kaže da je kockanje popularna...

Japan otvorio djelove grada blizu nuklearke Fukušima

Svečanom otvaranju oblasti veličine oko četiri kvadratna kilometra je prisustvovao i premijer Japana Fumio Kišida, u jeku...

April u Zetskom domu – pogledajte repertoar

Kako je saopšteno iz Kraljevskog pozorišta "Zetski dom", riječ je o jednoj od naših najizvođenijih predstava, nastaloj...

Papa Franjo izašao iz bolnice gdje se liječio od...

Osamdesetšetogodišnji papa Franja primljen je u rimsku bolnicu Đemeli u srijedu zbog teškoća s disanjem a kasnije...

Crna Gora na 12. mjestu po količini popijenog alkohola...

Iz Institituta su to saopštili povodom 1. aprila, Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma. "Prema...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare