Štajnmajer: Njemačka ne može da se odrekne ruskog gasa brzo kako neki očekuju

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je u Varšavi da Njemačka nastoji da se što brže oslobodi zavisnosti od uvoza ruskog gasa i nafte, ali da zbog strukture njemačke privrede to ne može da se izvede onako brzo kako bi neki očekivali.

„Evropska unija (EU) je nedavno donijela odluku o isporukama energija, odluke o ukidanju uvoza uglja i mislim da će sve zemlje EU nastojati kao mi da smanje i uvoz nafte i gasa sto brže. Sa naftom je to moguće brže. U 2021. godini udio ruskog gasa je iznosio 60 odsto, sada u prvom kvartalu 2022. 40 odsto. Shvatamo to ozbiljno i tražimo mogućnost da smanjimo zavisnost od Rusije. Imajući u vidu strukturu naše privrede, našu hemijsku industriju to ne može da ide tako brzo kao što neki očekuju“, kazao je njemački predsjednik Štajnmajer na konferenciji za novinare s poljskim predsjednikom Dudom.

Njemački predsjednik naglasio je takođe da nije moguće postupati tako da oni koji uvode sankcije budu više oštećeni od Rusije kojoj se uvode sankcije.

“Jedno je jasno – nema povratka u normalnost sa takvom Rusijom. Ruske zločine vidio je cio svijet. Treba ih dokumentovati, istražiti i krivce privesti pravdi. To varvarstvo koje vidimo svakodnevno mora da prestane. Tek kad Putin naredi vojsci da prestane razgovori imaju smisla”, kazao je njemački predsjednik.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare