Izvor:beta

Sud u Strazburu ponovo osudio Tursku zbog kršenja slobode izražavanja

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) osudio je danas Tursku u dva slučaja zbog kršenja slobode izražavanja jedne novinarke i jedne poslanice. Sudije su u prvom slučaju jednoglasno, a u drugom slučaju većinom glasova presudile da je Turska prekršila član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima koji štiti slobodu izražavanja.

U prvom slučaju je riječ o poznatoj turskoj novinarki Banu Guven kojoj je privremeno zabranjeno “objavljivanje (svim sredstvima komunikacije) informacija o parlamentarnoj istrazi četvorice bivših ministara zbog optužbi za korupciju” iz 2013. godine.

Sud u Strazburu je ocijenio da je ta zabrana imala velike posljedice u ostvarivanju prava novinarke na slobodu izražavanja o aktuelnoj temi i naložio Turskoj da isplati 1.500 eura za troškove novinarke, koja nije podnijela zahtjev za odštetu.

Banu Guven je 2013. bila politička komentatorka i voditeljka na nacionalnoj televiziji IMC-TV. U jesen 2016. godine taj kanal, koji je branio prava kurdske manjine, zatvoren je u programu uživo tokom vanrednog stanja nakon neuspjelog puča u julu iste godine.

U drugom slučaju, Turskoj je naloženo da isplati 5.000 evra za nematerijalnu štetu i 4.000 eira za troškove poslanici prokurdske stranke HDP Filiz Kerestecioglu Demiru kojoj je 2016. ukinut poslanički imunitet u okviru reforme ustava. Protiv nje se i dalje vodi krivični postupak u Turskoj zbog učešća u februaru 2016. godine na političkom sastanku na kojem su se navodno čule parole koje policija smatra “provokativnim”.

Ta reforma ustava “imala je za cilj da ograniči politički diskurs parlamentaraca” u kontekstu “borbe protiv terorizma”, saopštio je ECHR.

ECHR redovno osuđuje Tursku zbog kršenja ljudskih prava, posebno nakon pokušaja puča u julu 2016. godine, poslije kojeg su u toj zemlji uslijedile velike čistke u vojsci, pravosuđu, medijima i nevladinim organizacijama.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U KCCG 21 pacijent životno ugrožen

Kako je saopšteno iz KCCG, njih 21 je životno ugroženo.

MIF: U srijedu sastanak sa predsjednikom Advokatske komore o...

"Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i Uprava prihoda pažljivo razmatraju sve zahtjeve predstavnika...

Uhapšen Baranin, pronađen pištolj sa 15 komada municije

Barska policija sprovodila aktivnosti na pojačanoj kontroli bezbjednosno interesantnih lica u užem...

Neradni dani povodom Ramazanskog Bajrama 13, 14. i 15....

"Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji...

KAZAZ ZA STANDARD: Međunarodna zajednica je izdala Crnu Goru...

"Današnja Srbija simbolički nosi teret Srebreničkog genocida i ratnih zločina i nema četvrtu...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare