Izvor:Beta

Švajcarci na referendumu podržali novi kovid zakon, uvode propusnice

Švajcarci su podržali novi kovid zakon prema kome je uvedena zdravstvena propusnica, pokazuju prve projekcije instituta za ankete gfs.bern.

Prema prvim projekcijama za zakon je glasalo 63 odsto građana, sa marginom greške od tri procentna poena.

Protivnici zdravstvene propusnice koji su pokrenuli referendum su prema tome izgubili, što nije iznenađenje pošto su ankete prije referenduma stalno davale prednost pristalicama zakona.

Samo je populistička desničarska politička partija UDC, glavna politička stranka u zemlji, pozivala da se glasa protiv zakona.

Glasanje o tzv. Zakonu kovid-19, kojim se pored uvođenja zdravstvenih propusnica takođe oslobađa više milijardi švajcarskih franaka pomoći za zaposlene i kompanije pogođene pandemijom održano je u vrijeme kada se Švajcarska kao i mnoge druge zemlje u Evropi suočava s velikim skokom broja novozaraženih koronavirusom.

Takođe u vrijeme kada se pojavio novi soj koronavirusa omikron, koga je Svjetska zdravstvena organizacija označila kao zabrinjavajući i koji je ponovo svijet vratio u stanje uzbune.

Švajcarska vlada, za razliku od drugih u Evropi, nije na to odgovorila novim restrikcijama.

Analitičari su ocijenili da vlada nije željela da podstakne dodatna protivljenja svojoj antikovid politici prije današnjeg testa na referendumu a da bi vlada mogla da pojača antikovid mjere ako Švajcarci podrže zakon.

Kampanja pred referendum bila je obilježena brojnim demonstracijama ponekad i sa nasiljem, ali daleko od scena nereda viđenim u Holandiji i francuskim Antilima.

Međutim porast tenzija u Švajcarskoj, zemlji poznatoj po svojoj kulturi dijaloga i kompromisa i gdje se referendumi organizuju više puta godišnje u smirenoj atmosferi imao je „efekat elektrošoka“.

Kao znak neuobičajenih tenzija u Švajcarskoj policija je podigla ogradu ispred sjedišta vlade i parlamenta u Bernu u očekivanju demonstracija tokom dana.

Švajcarske vlasti su u utorak upozorile na rastući „peti talas“ zaraze korona virusom u zemlji, gdje su stope vakcinacije otprilike slične kao i kod susjeda Austrije i Njemačke, s vakcinisanim oko dvije trećine stanovništva. Stope novozaraženih su primjetno skočile u Švajcarskoj posljednjih nedjelja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Američka ambasada: Nije na SAD da određuju sastav vlade

Kako su naveli, SAD nemaju stav o prijedlozima u Parlamentu koji se odnose na sastav vlade.

Milatović: Vratiti mandat građanima

“U kontekstu svih ovih političkih dešavanja, predsjednik Vlade Crne Gore smatra da je u ovom trenutku najbolje...

Brajović čestitao rukometašima i Kovinić

“Danas su naša srca Danka Kovinić i rukometni lavovi ispunili srećom. Način na koji predstavljaju Crnu Goru,...

Građanska akcija Feniks: Dosta je uhođenja, građani da u...

Tvrde da su "u saznanju da okupirana Agencija za nacionalnu bezbjednost masovno prikuplja, obrađuje i procjenjuje podatke...

LP Krivokapiću: Što mrči kad kovati nećeš? Neće proći...

 "Ne budite više onaj kojeg se narod stidi nego barem kao čovjek od integriteta i vjernik budite...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare