Izvor:nova.rs

Švajcarska na referendumu rekla da istopolnim brakovima i usvajanju

Švajcarci su se na današnjem referendumu odlučno odlučili u korist braka za sve, odnosno mogućnosti sklapanja i istopolnih brakova, što je veliki poraz za sve protivnike koji ga predstavljaju kao prijetnju po dobrobit djeteta, prenosi Hina.

Na referendumu je 64,1 odsto birača glasalo ‘za’, a ovo su konačni rezultati koje je objavila federalna vlada, a svi švajcarski kantoni, uključujući i one najkonzervativnije, glasali su za „brak za sve“.

„Ovo je istorijski dan“, više puta je danas izgovoreno u sjedištu „Pristalice braka“ za sve.

„Danas je to odraz promjene mentaliteta koja je počela da se dešava u poslednjih 20 godina. To je zaista odraz veoma širokog i važnog prihvatanja LGBT osoba u društvu“, rekla je Olga Baranova, portparolka odbora, prenio je AFP.

Za članicu Libera koja je vodila kampanju, „ovo je dan slavlja i pobjede nakon osmogodišnje kampanje“ i trenutak da ukaže na to da prihvatanjem homoseksualnih brakova Švajcarska spada u isti rang sa drugim zemljama koje već su na ovom nivou otvorenosti i napretka “.

U zapadnoj Evropi, Holandija se istakla među prvima 2001. godine kada su u pitanju prava LGBT zajednice. U Francuskoj je brak zakonit za sve od 2013. godine, u Njemačkoj od 2017. godine.

Možda pobjeda bračnih zagovornika nije veliko iznenađenje za sve, ali njena razmjera jeste, pogotovo što su protivnici istopolnih brakova na kraju kampanje koristili šokantne predizborne plakate i činilo se da su pobijedili.

Homoseksualni parovi u Švajcarskoj mogu formalno da sklope životno partnerstvo od 2007. godine, ali im novi dokument daje nova prava. Jedan od njih će omogućiti istopolnim parovima da zajedno usvoje dijete, a ženskim istopolnim parovima biće dozvoljeno da koriste donaciju sperme, što protivnike najviše boli.

Za Moniku Rodžer, potpredsjednicu populističke stranke UDC, prve stranke u Švajcarskoj, ova nedjelja je „crni dan“ za dobrobit djece.

Ona je rekla da se plaši da će u nekim slučajevima biti potrebno surogat majčinstvo ili donacija jajne ćelije.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra pretežno sunčano, do 22 stepena

Na sjeveru umjereno do potpuno oblačno a u popodnevnim satima razvedravanje. Foto: ZHMS

Damjanović: Kvazi eksperti tjeraju naše najveće blago, srećom, neće...

Kako je navela, ključni ekonomski gubitak Crne Gore i regiona je odliv talenata. “Ova...

Orban na masovnom skupu u Budimpešti optužio SAD i...

Orban je desetinama hiljada pristalica u centru Budimpešte rekao da Vašington i milijarder Džordž Soroš, koristeći svoj...

Dodik: Nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali...

Nemamo namjeru za ratom, nikakvim sukobom, ali želimo da se ustavno borimo za svoja prava“, naglasio je...

Spajić odgovorio Markoviću: Hvala što podsjećate građane na sve...

“Evo ga i bivši premijer koji je, po sopstvenom priznanju, zakazao u povećanju standarda i kvaliteta života...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare