Izvor:index.hr

Talibani su od Mundijala zaradili milione

Talibani su zaradili milione na Svjetskom fudbalskom prvenstvu osiguravajući građevinsku opremu za izgradnju stadiona u Kataru, tvrdi britanski The Telegraph.

Visoki talibanski zvaničnici koristili su novac koji su dobili za mirovne pregovore da bi kupili i zatim iznajmljivali mašine za izgradnju infrastrukture tokom protekle decenije, tvrdi im izvor iz talibanskog predstavništva u Dohi.

Veliki kontingent talibanskog vodstva živio je u Dohi, glavnom gradu Katara, od 2013. nadalje, gdje su bili uključeni u dugotrajne mirovne pregovore s SAD-om i UN-om.

“Turnir im je bio zlatna patka”

“Talibani su mnogo uložili u izgradnju svjetskog kupa i turnir im je bio zlatna patka. Plaćeni su milionima”, tvrdi izvor koji je živio u Dohi u deceniji prije talibanskog preuzimanja Afganistana 2021.

“Neki talibanski članovi imali su između šest i deset velikih mašina u Dohi i zarađivali bi do 10.000 funti po mašini mjesečno.”

Dva različita visoka talibanska izvora opisala su kako su zvaničnici tokom mirovnih pregovora dobili unosne novčane naknade za život u zemlji, koje su zatim uložene u teške građevinske mašine.

Telegraph piše da se podrazumijeva se da su katarske vlasti – uz odobrenje SAD-a i UN-a – članovima talibanskog političkog predstavništva u Dohi isplaćivale mjesečnu naknadu vrijednu hiljade funti kao dio napora da se olakšaju mirovni pregovori sa Zapadom. Gostujućim zvaničnicima osigurani su i luksuzna terenska vozila, besplatna zdravstvena zaštita i redovna dostava hrane.

Telegraphu je rečeno da je novac isprva isplaćen u gotovini, a kasnije prebačen direktno na bankovne račune talibanskih zvaničnika, što je američkim i katarskim vlastima otežalo praćenje potrošnje.

Nema naznaka da su katarske vlasti počinile prekršaj ili bilo kakve umiješanosti u talibanske građevinske aranžmane, piše Telegraph.

“Bila je javna tajna da su novac uložili u opremu za SP”

Više izvora navodi da je talibanski posrednik koji živi u Dohi, Haji Ahmad Jan, bivši ministar nafte i rudnika u Afganistanu između 1996. i 2001., nadgledao iznajmljivanje mašina građevinskim kompanijama odgovornim za izgradnju stadiona i infrastrukture za Svjetsko prvenstvo. Telegraph ga je kontaktirao za komentar, ali još nije dobio odgovor.

“Bila je javna tajna u afganistanskoj ambasadi u Dohi da su talibanski pregovarački tim i političko predstavništvo bili dobro plaćeni od katarskog režima i da su te plaće uložili u građevinsku opremu za Svjetsko prvenstvo”, kaže jedan bivši visoki afganistanski diplomata u Dohi.

“Talibanska mreža Haqqani čak je prikupljala novac i donacije od Afganistanaca koji su se nalazili u drugim arapskim državama i obećavala im je da će novac biti uložen u projekte svjetskog kupa u Kataru”, dodaje Telegraph.

Navodne veze talibana s izgradnjom stadiona Svjetskog prvenstva, iako nisu neprimjerene ili nezakonite, postavljaju dodatna pitanja o turniru povezanom s brojnim kontroverzama i optužbama za zlostavljanje na radu.

Podsjetimo, pisalo se da je više od 6000 radnika migranata umrlo radeći na stadionima i infrastrukturi u Kataru, što nacionalna vlada negira. Umjesto toga tvrdi se da su samo tri radnika na stadionu umrla tokom 12 godina izgradnje.

Prisutnost talibana u Kataru traje više od decenije. Početkom 2010-ih mnogi visoki talibanski zvaničnici napustili su Afganistan te otišli u Katar, gdje je militante dočekao tadašnji emir zemlje, Hamad bin Khalifa al Thani, a bili su smješteni u male dvorce, piše Telegraph.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Naredne sedmice više od 200 štrajkova širom Francuske

Sindikati radnika gradskog prevoza u Parizu, kao i zaposleni na pariskom aerodromu "Šarl de Gol" i radnici...

Šta donosi novi iOS 17

Pojedini izvori nagađaju da će Epl tokom godine predstaviti svoje VR naočare, za šta bi iOS 17...

Bjeloruskinja osvojila AO, ali joj zbog sankcija na trofeju...

Ona je u finalu nadigrala Kazahstanku Elenu Ribakinu sa 2:1, a nakon finala desio se jedan neobičan...

Članovi Ustavnog odbora: Nije bilo glasanja za sudije Ustavnog...

Konsultacije sa šefovima poslaničkih klubova trebalo bi, kažu, da budu nastavljene u srijedu. Poručuju...

Abazović: Kolašin je Davos Crne Gore

“Svjedočimo nečemu što smo dugo priželjkivali. Skijalište u Kolašinu je prepuno skijaša, prepuno turista. Ne samo da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare