Tramp bi mogao biti krivično gonjen i završiti u zatvoru na 20 godina

Bivši američki predsjednik Donald Tramp mogao bi biti krivično gonjen i završiti u zatvoru zbog toga što je odnio službene dokumente iz Bijele kuće na svoje imanje Mar-a-Lago na Floridi, uključujući neke koji nose oznaku tajnosti.

Nalog FBI-ja za pretragu Mar-a-Laga koji je u petak objavilo Ministarstvo pravosuđa otkriva da je Tramp pod istragom zbog tri moguće povrede zakona: skrivanja, uništavanja ili uklanjanja dokumenata; ometanja pravde, uključujući uništenje, mijenjanje ili falsifikovanje dokumenata u saveznim istragama; i moguće kršenje zakona o špijunaži, što može uključivati odbijanje predaje dokumenata koji su važni za nacionalnu sigurnost kada se to zatraži te prenošenje ili gubitak takvih informacija.

Agenti FBI-ja koji su pretražili Mar-a-Lago uzeli su 11 skupova tajnih dokumenata, uključujući nekoliko s oznakom najveće državne tajne, po dokumentima koje je u petak objavio savezni sud na Floridi.

Agenti su tražili i dokumente koji se odnose na nuklearno oružje, izvijestio je Washington Post.

Tramp je u petak na svojoj platformi Truth Social objavio da je “pitanje nuklearnog oružja ‘prevara‘”. Naglasio je da sarađuje s vlastima i “pretres” je ocijenio neprimjerenom političkom odmazdom.

Nalog je tužiteljima dao pravo da zaplijene dokumente s dokazima za kršenje tri zakona.

Mnogi zaplijenjeni dokumenti bili su tajni, no ta tri zakona odnose se na nepropisno postupanje s dokumentima savezne vlade nezavisno o tome jesu li tajni ili ne.

Oni zabranjuju nedopušteno posjedovanje informacija bitnih za nacionalnu odbranu, ne spominjući jesu li ti dokumenti tajni ili ne. To je kažnjivo s do 10 godina zatvora za svaku povredu zakona.

Po zakonima je ilegalno skrivati ili uništavati službene američke dokumente, što je kažnjivo s do 20 godina zatvora.

Savezni zakon zabranjuje namjerno odnošenje tajnih dokumenata na nedopuštenu lokaciju.

 Tramp je 2018. potpisao izmjenu zakona po kojoj se kaznenim djelom smatra nepropisno postupanje s tajnim dokumentima i povećava maksimalna kazna zatvora za osobe osuđene za to s jedne na pet godina pošto je kritikovao predsjedničku kandidatkinju demokrata Hilari Klinton jer je koristila privatni e-mail server za osjetljive informacije dok je bila državna sekretarka.

Tek će se vidjeti kakve će dugoročne posljedice zapljene dokumenata imati po Trampa politički ili na međuizborima u novembru.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Odbor direktora RUP opet dobija nezakonitog predsjednika: Janjušević završio...

Krvavac dolazi na mjesto Dušana Janjuševića, koji je do skora držao poziciju predsjednika OD RUP iako za to,...

Sunčano uz malu oblačnost, do 30 stepeni

Na jugu, sunčano uz povremeno malu do umjerenu oblačnost. Vjetar povremeno umjeren do pojačan, sjeverni i sjeveroistočni....

Gavrić: Mladim generacijama u Crnoj Gori nedostaje prava slika...

Na pitanja odgovorao je iz rodnog grada - Herceg Novog, u kojem će, kaže, ostati i pokušati...

Pomorci iz CG nemaju status, prepušteni sami sebi

Prema nekim procjenama, na pučini je iz Crne Gore oko 6.500 pomoraca, mada taj broj nije definisan,...

Krivičnu prijavu SDT-u predali i radnici “Simon vojaža”

Oni su se obratili Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama, odakle su dobili preporuku da je to predmet...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare