Tramp: Najmanje sam ja rasista; Bajden: Među najvećim rasistima si u istoriji

Donald Tramp i Džo Bajden su se sukobili oko načina upravljanja pandemijom koronavirusa u SAD i rasnih pitanja u zemlji, te razmijenili optužbe za korupciju, na posljednjoj predsjedničkoj debati, dvanaest dana prije izbora.

Kako bi se izbjegao haos prve debate održane krajem septembra kada se često od upadanja u reč nije moglo čuti šta kandidati govore, ovaj puta su se mikrofoni isključivali kako bi se omogućilo svakome od njih da govori dvije minute na svaku novu temu, te su se potom ponovno uključivali.

No činilo se da je i ton američkog predsjednika Trampa ovaj puta bio suzdržaniji nego na prvoj debati kada je neprestano upadao u riječ, a kada su oba kandidata razmijenila i brojne lične uvrede.

Demokratski kandidat Bajden, bivši potpredsjednik u vrijeme Baraka Obame, ponovio je svoju kritiku načina na koji Tramp upravlja pandemijom koronavirusa, dok je aktuelni republikanski predsjednik ponovio optužbe na račun Bajdena i njegove porodice.

Debata na Univerzitetu Belmont u Nešvilu bila je posljednja velika prilika za predsjednika da uhvati zaostatak za Bajdenom iz anketa, 12 dana prije izbora.

Bajden je optužio Trampa da je odgovoran za žrtve kovida-19. SAD ima 8,4 miliona zaraženih i 223.000 umrlih od koronavirusa.

“Neko ko je odgovoran za tako mnogo smrti ne bi smio da ostane predsjednik SAD. Ja ću tome stati na kraj”, rekao je Bajden.

Dvojica kandidata trebala su biti odvojena pleksiglasom zbog kovida-19, što na prvoj debati nije bio slučaj, ali su barijere ipak uklonjene nakon što su Tramp i Bajden potvrdili da su se testirali na koronavirus i bili negativni.

Tramp je branio svoje upravljanje korona krizom, te tvrdio da je najgore prošlo.

“Imamo vakcinu koje dolazi, ona je spremna, biće raspodijeljena tokom sljedećih nedjelja”.

Kada je od njega Bajden zatražio da preuzme odgovornost za stanje, Tramp je odgovorio: “Preuzimam potpunu odgovornost. Nije moja krivica što je došao tu (virus), to je krivica Kine”,.

Optužbe oko korupcije i poreza

Nakon prve serije pitanja o koronavirusu, ubrzo se nastavila razmjena vatre oko toga koji kandidat ima nepropisne veze sa stranim zemljama.

Tramp je ponovio optužbe da Bajden i njegov sin Hanter posluju s Kinom i Ukrajinom, te je pozvao svog protivkandidata da pojasni optužbe za korupciju.

“Džo, mislim da dugujete pojašnjenje Amerikancima”, insistirao je predsjednik koji je posljednjih dana ojačao lične napade na svog protivnika, nazivajući porodicu Bajden “zločinačkim preduzećem”.

Bajden je odgovorio na napade koji uključuju njegovog sina rekavši da nikada nije uzeo novac od bilo koje strane vlade, da njegovog sina ne plaća Kina, te da nijedan od njih nije učinio ništa pogrešno u vezi sa Ukrajinom.

Bajden je napao Trampa zbog Kine – New York Times pisao je ranije o Trampovim poslovnim i finansijskim vezama s Kinom.

“Saznali smo da je ovaj predsjednik platio 50 puta više poreza u Kini, ima tajni bankovni račun u Kini, a govori da je uzimam novac. Nisam uzeo nijedan peni od bilo koje zemlje. Jedina osoba koja je zaradila na Kini je on. Ne poslujem s Kinom, ne poslujem s Ukrajinom, ne poslujem s Rusijom”, rekao je Bajden.

Potom je nastavio s kontranapadom – podsjetio je Trampa da nije nikada objavio svoje porezne prijave. “Šta skrivate?”, upitao je.

Tramp je više puta ponovio da je porez preplatio, nakon što su se pojavile optužbe da godinama nije plaćao porez ili da je platio zanemarivu svotu.

Govoreći o miješanju u američke izbore, Bajden je rekao da će strane zemlje za to platiti.

“Svaka zemlja koja se miješa za to će platiti”, istakao je, nakon što je imenovao Rusiju, Kinu i Iran.

Visoki zvaničnici američkih obavještajnih službi optužili su Rusiju i Iran da su se pokušali uplesti u predsjedničke izbore 2020, što Moskva i Teheran oštro odbacuju.

Te optužbe objavljene dvije nedjelje uoči izbora 3. novembra pokazuju koliko su visoki američki zvaničnici zabrinuti zbog pokušaja spoljnih činilaca da izazovu sumnju Amerikanaca u integritet glasanja i prošire dezinformacije kako bi uticali na ishod.

Rasna pitanja

U vrlo užarenoj razmjeni mišljenja oko rasnih pitanja, Bajden je rekao Trampu da “doliva ulje na svaku rasnu vatru”.

“Najmanje sam ja rasista od svih ovdje”, rekao je Tramp.

Bajden mu je uzvratio rekavši da se Tramp nalazi među onim američkim predsjednicima “koji su bili najveći rasisti u modernoj istoriji”.

Tramp je zatim ukazao na to da je Bajden podupirao zakone koji su dovodili do više stope pritvaranja, posebno Afroamerikanaca.

Bajden je priznao da je pogriješio kada je podupirao takve zakone u prošlosti i rekao da će se zalagati za ukidanje zatvorskih kazni za sitne prestupe i koncentrisatii na rehabilitaciju takvih osoba.

Sukobili su se i oko zdravstvene pomoći, što je pitanje koje američke glasače jako brine. Tramp je rekao da je uspješno ukinuo ključne odredbe zdravstvene reforme koja je usvojena za vrijeme predsjednika Baraka Obame.

Debatu koja je trajala 90 minuta moderirala je Kristen Velker, reporterka NBC-a iz Bijele kuće. Iako se prije debate žalio što će ona voditi debatu, jer je tvrdio da je pristrasna, Tramp ju je sada pohvalio da se odlično snalazi.

Na debati je bilo oko 200 ljudi kojima se mjerila temperatura prije ulaska i svi su morali nositi masku tokom čitavog vremena.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Đukanović će prisustvovati sjednici Skupštine tokom ekspozea

“U 12 sati mandatar za sastav 42. Vlade Crne Gore iznijeće svoj ekspoze, nakon čega ću otvoriti...

(VIDEO) Vatra guta najveće pjeskovito ostrvo na svijetu

Turisti i osoblje s nekoliko područja UNESCO-ve svijetske baštine bili su prisiljeni na evakuaciju jer je požar...

U SAD-u za 24 sata umrlo više od 2.500...

U istom vremenskom razmaku potvrđeno je više od 180.000 novooboljelih od Kovida-19. U utorak...

Nrekić: Epidemiološka situacija u Ulcinju nije dobra

Smrtnih slučajeva je u najjužnijoj opštini do sada bilo 33, pa se za situaciju ne može reći...

Poruka građana sa FB profila: “NIJE MOJA VLADA”

Kada je riječ o reakcijama građana, period iza nas obilježile su brojne peticije koje su se odnosile...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare