Tramp protiv TikTok-a

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da razmatra nekoliko alternativa za aplikaciju "TikTok" kineske firme "ByteDance", uključujući i mogućnost zabrane. Sa druge strane tehnološki gigant "Majkrosoft" saopštava da je u pregovorima oko kupovine kompanije u čijem je vlasništvu aplikacija.

Ove nedjelje Trampova administracija odredila da TikTok, popularnu aplikaciju na društvenim mrežama na kojoj se objavljuju kratki video formati, formalno preispita odbor za strana ulaganja u SAD (CFIUS).

Ranije je predsjednik SAD Donald Tramp izjavio da razmatra nekoliko alternativa za aplikaciju TikTok kineske firme “ByteDance”, uključujući i mogućnost zabrane.

Američki predsjednik rekao je da bi mogao da upotrebi hitna ekonomska ovlašćenja ili izvršnu odredbu da zabrani TikTok u zemlji.

“Pa, imam takva ovlašćenja. Mogu to da učinim izvršnom odredbom ili time”, rekao je novinarima koji su s njim letjeli u Air Force One.

Međutim, nije jasno na osnovu kojih to ovlašćenja Tramp može da zabrani TikTok, kako bi ta zabrana bila sprovedena i koje su pravne prepreke za to.

Američka unija za građanske slobode takođe je uklonila Trumpovu najavu rekavši da bi zabrana TikTok-a bila “opasnost za slobodno izražavanje i tehnološki nepraktična”

Iako je TikTok postao popularan kod miliona mladih širom sveta, parlamentarni parlamentarci u Vašingtonu izrazili su zabrinutost da bi vlasnik platforme, pekinška kompanija BiteDance, mogla da kineskoj vladi dostavi podatke o korisnicima, zabrinutost je za koju kažu da je još ozbiljnija s obzirom na napore Kine da se umiješa u izbore 2020. godine.

Nije se dugo čekalo na reakciju kineske kompanije ByteDance u čijem vlasništvu je TikTok.

U izjavi portparola kineske kompanije se navodi da ta platforma pruža milionima Amerikanaca zabavu i komunikaciju tokom pandemije koronavirusa. Odbacuju se kritike da se dijele informacije o korisnicima.

“Podaci od korisnicima TikToka u SAD se čuvaju u SAD, uz striktnu kontrolu pristupa zaposlenih. Najveci investitor u TikTok je iz SAD. Posvećeni smo zaštiti korisničke privatnosti i bezbjednosti i nastavljamo da donosimo radost porodicama i značajne karijere onima koji stvaraju platformu”, rekao je portparol, objavio je The Hill.

TikTok je objavio snimak u kojem generalna menadžerka za SAD Vanesa Papas brani aplikaciju i ističe mjere koje je kompanija preduzela u zaštiti radnih mjesta.

“Ne planiramo nigdje da idemo”, rekla je Vanesa Papas i dodala da su tu da ostanu dugo.

Sa druge strane tehnološki gigant Microsoft je prije neki dan saopštio da je u pregovorima oko kupovine kompanije u cijem je vlasništvu aplikacija.

Ono što još uvijek nije jasno u jeku ove afere je to, koliko su stvarno napredovali razgovori između Majkrosofta i TikToka, ali bilo koji dogovor mogao bi voditi ka promjeni vlasništva kompanije TikTok čija se vrijednost procjenjuje na 100 mlijardi dolara, rekao je izvor upućen u pregovore, koji je želio da ostane anoniman, prenio je Nujork Tajms.

Ostaje da se vidi kako će se stvari odvijati, naročito u svijetlu podignutih tenzija i međusobnih optuživanja u zadnja dva dana.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Problem za Volfsburg pred nastavak Lige Evrope

Trener Volfsburga Oliver Glazner rekao je danas da švajcarski defanzivac definitivno neće putovati...

Preminuo nobelovac Džon Hjum

Hjum je bio jedan od najprominentnijih političara Sjeverne Irske u proteklih 30 godina,...

Ovih pet horoskopskih znakova najviše varaju

Ribe One su osjećajne i osJetljive, pa kad nešto zamjeraju partneru sklone su da...

Ferand: Imali smo pacijente koji umiru na parkingu

Brojno medicinsko osoblje štrajkuje zbog malih plata od prije početka pandemije, a manjak se pokazuje kako broj...

ASK: Obveznici na vrijeme dostavili cjenovnike medijskog oglašavanja

Iz Agencije su kazali da je od dana raspisivanja parlamentarnih i lokalnih izbora do isteka zakonskog roka...

NAJČITANIJE

NAŠI HEROJI: Kad u medicinskoj sestri vidiš rođenu

Zahvaljujući humanosti i požrtvovanosti medicinskog osoblja tokom 17 dana, koliko je bio na maksimalnim jedinicama kiseonika, on...

„Odlučno za Crnu Goru – Milo Đukanović“ naziv liste...

Prema informacijama Pobjede, lista na kojoj će, osim članova DPS-a, biti i Liberalna partija, nosiće naziv ,,Odlučno...

DF OBJEDINIO“PROSRPSKE PARTIJE”: Vladin čovjek na čelu antivladine koalicije?!

Krivokapić je budući lider koalicije koja će nositi naziv “Za spas Crne Gore” koju čine Demokratski front,...

Otkriće ribara na Adi Bojani: Nije ratni brod već...

Portal RTCG u subotu je objavio da su lokalni ribari Ivo Knežević i Fikret Dermaja, prije nekoliko...

Amfilohije opet “pomirljivo” kune i proklinje: Ko je danas...

“Ova zastava koja je danas ovdje istaknuta je zastava Francuske revolucije, kao što...

Komentari

avatar