Izvor:RSE

U Albaniji uhapšena jedna osoba zbog terorizma

U Albaniji je u utorak, 24. maja, uhapšena osoba zbog podsticanja na terorizam. Policija navodi da je osumnjičeni putem društvenih mreža pozivao na napade na državne institucije i podržavao terorističke organizacije.

Prema navodima policije, 56-godišnjak iz Kukeša ima vjerske ekstremističke tendencije.

Nakon višemjesečnih istraga, policija kaže da je identifikovala čovjeka koji se krio iza nekoliko lažnih profila na društvenim mrežama na kojima su objavljivani razni postovi podrške militantnoj grupi tzv. Islamska država (IDIL) ili pozivi za podršku u ratu u Siriji.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo “podsticanja, javnog pozivanja i promovisanja na počinjenje djela s terorističkom namjerom”.

Iako Albanija nije bila meta terorističkih napada, određeni broj albanskih građana radikalizovao se i borio uz IDIL od 2012. do 2016. godine.

Vlasti u Albaniji su izvijestile da su se samo u 2013. ovoj terorističkoj organizaciji pridružila 144 njihova državljana.

Albanija je ažurirala svoje zakonodavstvo u vezi sa aktivnostima povezanim s terorizmom, uključujući učestvovanje u terorističkim grupama ili oružanim sukobima u inostranstvu, a 2015. godine osnovala je Centar protiv nasilnog ekstremizma i usvojila nacionalnu strategiju koja se fokusira na radikalizaciju i ekstremizam.

Predanost Albanije međunarodnim naporima u borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu ranije je prepoznata od strane State Departmenta.

Albanija je bila dio Međunarodne vojne koalicije za borbu protiv “Islamske države” koju su predvodile SAD i posljednjih godina se usredotočila na repatrijaciju svojih građana iz područja koja su nekada bila pod kontrolom IDIL-a.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bugajski: Otvoreni Balkan je inicijativa zemalja čiji je put...

Ističe da, kakva god bila kalkulacija, Crna Gora mora paziti da ne dozvoli da učešće u ovoj...

Tadić: Dvostruki standardi Zapada prema Srbiji i Ukrajini

Tadić je u kolumni za američki list Boston Herald ukazao da su ti dvostruki standardi postavljeni i...

Tamara Vučić: Kada moj muž predstavlja ekonomske rezultate pažnja...

Novinarka Hello je naime sa Tamarom Vučić, koju je predstavila kao „uspješnu mladu damu, diplomatu od karijere...

Veliki požar na Žvinjama

Kako prenosi portal Novski.me od načelnika Službe zaštite i spasavanja, Zlatka Ćirovića, su saznali da je buktinju izazavalo...

AŽ DPS Tivat: Komnenoviću, civilizovanost je za Vas “misaona...

"Gospodine Komnenoviću ne priliči predsjedniku svih građana i građanki Tivta da citate poznatih naučnika koristi samo i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare