U Hrvatskoj zatvorska kazna za ustaške i četničke simbole

Hrvatski sabor trebalo bi do kraja maja završi raspravu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona koje predlaže vladajuća koalicija, a ovih dana dovršen je i nacrt teksta kojim se u zakon želi da doda član kojim bi se zabranila javnu upotreba ustaškog pozdrava 'Za dom spremni'.

Riječ je o inicijativi koju je početkom ove godine pokrenuo Ognjen Kraus, predsjednik Jevrejske opštine Zagreb, koji je organizovao tri sastanka na koje su došli predstavnici većine parlamentarnih stranaka i manjinski zastupnici, a sve kako bi se sankcionisala svaka upotreba ustaških, četničkih i fašističkih simbola.

“Ako u HDZ-u ne prihvate ovaj predlog, opozicija će u tom slučaju u Sabor uputiti novi predlog izmena Krivičnog zakona, ali nadamo se da će shvatiti koliko je ovo važno”, objasnio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

U predlogu stoji kako se ne traži donošenje novog zakona, nego se nakon članka 325. KZ-a dodaje članak 325.a), “Isticanje obilježja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima” .

“Ko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odjeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba, biće kažnjen sa kaznom zatvora od šest meseci do tri godine”, piše u predlogu.

“Ko krivčno djelo iz stavke 1. ovog zakona počini putem pisanih, elektroničkih medija, društvenih mreža, biće kaznom zatvora od šest mjeseci do četiri godine. Ko proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, posjeduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti materijal iz stavkw 1. ovog zakona, biće kažnjen kaznom zatvora od jedne do pet godina”, stoji u predlogu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bilčik: Promjena granica i razmjena teritorija je opasan put...

Promjena granica i razmjena teritorija je opasan put u eksplozvnu prošlost, ocijenio je Bilčik povodom navodnog non...

Šef kalabrijske mafije, koja je pretekla sicilijansku “Cosa Nostru”...

Izvor je potvrdio da Nikolino Grande Aracri, koji služi kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva u zatvoru u...

OVA EVROPSKA država plaća 200 EURA PO OSOBI ako...

Oni koji odaberu smeštaj u hotelu s pet zvjezdica dobiće 100 eura po osobi za rezervaciju. Gosti u hotelima...

Adžić: Pad Vlade ako Krivokapić povuče predlog o smjeni...

On je u emisiji Argumenti, na Televiziji Crne Gore, kazao da bi, u ovom momentu, to bilo...

“DOBIĆEŠ SVE ŠTO POŽELIŠ: Kurc u centru skandala, pronađeno...

Nova afera trese austrijsku vladu, na čijem čelu je kancelar Sebastijan Kurc, nakon što su mediji došli do...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare