Izvor:Beta

U RS ukazom predsjednice, Inckova odluka o negiranju genocida stavljena van snage

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović proglasila je ukazom nevažećom odluku bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

Ukaz je stupio na snagu juče, a u njemu se navodi da se Inckova odluka neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske, kao i da nadležni organi ovog bh. entiteta neće saradjivati s nadležnim organima BiH u pogledu primjene te odluke.

Cvijanović je potpisala i ukaz o proglašavanju Zakona o dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim su definisane višegodišnje zatvorske kazne za one koji RS nazivaju genocidnom i agresorskom tvorevinom.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska poštovati svoje zakone i da ne prihvata zakon koji je nametnuo Incko.

Bošnjački delegati u Vijeću naroda RS stavili su veto na primjenu tih zakona, ali je Ustavni sud RS presudio da njima nije ugrožen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović već je najavio podnošenje apelaciju Ustavnim sudom BiH sa zahtjevom da se utvrdi uskladjenost tih zakona sa Ustavom BiH.

„Ustavni sud Republike Srpske je rekao da je to u redu, prihvatili smo proceduru. Vjerovatno će to doći do Ustavnog suda BiH, koji će po inerciji sve što je doneseno u Republici Srpskoj smatrati nevažećim, ali ja moram da poručim da će zakon koji je usvojila Narodna skupština Srpske važiti. Poslije toga, nema potrebe da ponovo idemo u Narodne skupštine RS“, rekao je Dodik za RTRS.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra pretežno sunčano, do 22 stepena

Na sjeveru umjereno do potpuno oblačno a u popodnevnim satima razvedravanje. Foto: ZHMS

Damjanović: Kvazi eksperti tjeraju naše najveće blago, srećom, neće...

Kako je navela, ključni ekonomski gubitak Crne Gore i regiona je odliv talenata. “Ova...

Orban na masovnom skupu u Budimpešti optužio SAD i...

Orban je desetinama hiljada pristalica u centru Budimpešte rekao da Vašington i milijarder Džordž Soroš, koristeći svoj...

Dodik: Nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali...

Nemamo namjeru za ratom, nikakvim sukobom, ali želimo da se ustavno borimo za svoja prava“, naglasio je...

Spajić odgovorio Markoviću: Hvala što podsjećate građane na sve...

“Evo ga i bivši premijer koji je, po sopstvenom priznanju, zakazao u povećanju standarda i kvaliteta života...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare