U Zvečanima mirno, policija i gradonačelnik u zgradi Opštine, Srbija podigla borbenu gotovost (VIDEO)

U Zvečanu, opštini na sjeveru Kosova trenutno je mirno, nakon današnjeg sukoba Policije Kosova s građanima iz srpske zajednice, javlja Anadolija. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao je naredbu da se Vojska Srbije stavi u najvišu borbenu gotovost.

U sukobima kosovske policije i građana na sjeveru Kosova povrijeđeno je nekoliko desetina ljudi. Policija vozilima blokira prilaze zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić u koje su ušli novoimenovani predsjednici. Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer osudio je postupke kosovskih vlasti i pozvao da se one odmah zaustave.

@ratniksvetlauns PUCNJAVA I PROGON SRBA NA KIM OPŠTINA ZVEČAN #UjedinjeniNarodSrbije #STOPVUCIC #STOPVUCIC #ostavka #kosovo #pucnjava ♬ Originalton – ratniksvetla182

Eparhija raško-prizrenska izrazila je najveću zabrinutost i traži hitnu međunarodnu reakciju EU, ambasadora Kvinte i Kfora.

„Naređen je hitan pokret prema administrativnoj liniji sa Kosovom“, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević televiziji Pink u uključenju uživo iz centra Beograda.

On je upozorio da dešavanja na sjeveru Kosova, gdje prištinska vlast preuzima zgrade lokalnih samouprava, nisu igra, nego tu ugrožava bezbjednost svih u regionu.

Vojska će, kako je naglasio, apsolutno ispuniti naredbu Vučića i braniti suverenitet Srbije i pravo na život svih njenih građana.

„Jasno je da se sprovodi teror protiv srpske zajednice na Kosovu“, zaključio je Vučević.

Pripadnici kosovske policije ušli su danas u zgradu opštine Zvečan, koristili su suzavac i šok bombe da rastjeraju okupljene građane.

Policija Kosova je pisanim saopštenjem informisala da danas po službenoj dužnosti pomaže novim gradonačelnicima opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, na sjeveru Kosova, da ostvare svoje pravo na rad u službenim objektima dotičnih opština.

U međuvremenu kosovski mediji javljaju da se Kosovska policija sukobila sa srpskim građanima, koji su se okupili ispred zgrade Opštine Zvečan.

Na slikama koje su građani uživo prenosili vidi se da je bačen suzavac i da se čuju pucnji.

Okupljeni srpski građani pokušali su da pruže otpor policiji koja je odgovorila suzavcem i šok bombama, prenosi Anadolija.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare