Uhapšenim demonstrantima i novinarima u Rusiji odmah uručeni pozivi za vojsku

Nekim Rusima koji su uhapšeni zbog protesta protiv uvođenja djelimične mobilizacije u zemlji uručeni su pozivi za služenje vojnog roka dok su bili u pritvoru, saopštilo je udruženje za ljudska prava OVD-Info.

Otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu najavio prvu veću mobilizaciju u Rusiji od Drugog svjetskog rata, letovi iz zemlje su rasprodati, a u nekoliko gradova održani su masovni protesti, koje je policija brzo razbila.

OVD-Info je saopštio da je privedeno najmanje 1.310 demonstranata, a nekima od njih odmah su uručeni pozivi za odlazak u vojsku. Demonstrantu u Moskvi je rečeno da bi mogao da se suoči sa deset godina zatvora zbog odbijanja da prihvati poziv na mobilizaciju. Prema ruskom zakonu, policija ima ovlašćenja da zaustavi ljude za koje se smatra da izbjegavaju mobilizaciju.

Zakon takođe predviđa višegodišnje zatvorske kazne i velike novčane za one koji izbjegavaju vojnu službu bez pravnog osnova za izuzeće.

”Iz 15 policijskih uprava stiglo je obavještenje da su privedeni muškarci dobili poziv za mobilizaciju”, navodi se u saopštenju OVD-Info.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije demantovao pomenute navode. Rekao je samo da to „nije protivzakonito“.

Policija nije bila dostupna za komentar, kao ni kancelarija za mobilizaciju, navodi Rojters. Pozivi za mobilizaciju navodno su dostavljeni i novinarima.

Naime, ruska televizija Dožd (Kiša) objavila je da jeArtem Kriger, novinar portala SOTA, dobio poziv za vojsku nakon što je uhapšen dok je izvještavao o protestima protiv mobilizacije u Moskvi.

Neki muškarci su u četvrtak, poslije odluke o djelimičnoj mobilizaciji, požurili na granice. Zabilježene su povećane gužve na graničnim prelazima sa Finskom i Gruzijom, dok su cijene avio karata iz Moskve skočile u nebo.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

UN: Gušenje građanskih i političkih prava u okupiranim djelovima...

Od svog posljednjeg izvještaja u julu, posmatrači UN prijavili su dramatičnu eskalaciju rata u Ukrajini. Novi izvještaj...

Otvorena klinika Džihana Abazovića i partnerke Ane Brnabić

Ceremoniji otvaranja prisustvovao je veliki broj zvanica. Ova opšta bolnica se prostire na više od 3500 kvm.

Zelenski: Oslobodili smo desetine gradova na jugu i istoku...

"Ukrajinska vojska napreduje na prilično brz i moćan način na jugu zemlje u kontekstu trenutne odbrambene operacije",...

Dvojica državljana Crne Gore optuženi zbog šverca 5,4 tona...

U saopštenju objavljenom na sajtu tužilaštva pomenute države, napominju da su zatražili i zadržavanje mjera pritvora koje...

Berbok odgovara Poljskoj: Pitanje reparacija zbog Drugog svjetskog rata...

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim poljskim kolegom Zbignjevom Rauom, Berbok je, međutim, rekla da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare