Ukrajina: Pad Luganska je zadnja pobjeda Rusa, idemo u protivofanzivu

NATO neće promijeniti svoj stav o članstvu Ukrajine u bliskoj budućnosti, izjavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Kuleba je rekao da trenutno ne vidi nikakvu mogućnost da NATO promijeni svoju politiku u pogledu članstva Ukrajine. Ističući odlučnost Ukrajine da se integriše u NATO.

– Ali, kratkoročno ne vidim potencijal da NATO promijeni svoj stav kao Evropska unija i da počne da čini opipljive stvari da bi prihvatio Ukrajinu u savez – kazao je Kuleba.

Naveo je da je NATO neslužbenu odluku o Ukrajini donio.

– NATO će imati sporednu ulogu da Rusija ne bi koristila argument da je u ratu s NATO-om. Sada su restrukturirali svoje pakete pomoći, tu će se nešto dogoditi, ali strateški je odlučeno da NATO neće biti na čelu podrške Ukrajini – dodao je Kuleba.

Proruske lokalne vlasti ističu da ukrajinske snage konstantno granatiraju Donjeck. Prema riječima gradonačelnika Alekseja Kulemzina, situacija u gradu teška, ali i da su sve službe angažovasne na saniranju štete.

Sa druge strane, gradonačelnik Slavjanska, koji je pod kontrolom Kijeva, kaže da grad postao linija fronta budući da se ruska vojska nalazi na sedam do deset kilometara od grada

Ukrajinske snage su nakon pada regije Lugansk zauzele nove odbrambene položaje u regiji Donjeck, u kojoj i dalje kontrolišu velike gradove. Uz to, planiraju pokrenuti protivofanzivu na jugu zemlje.

Guverner Luganska Serhij Hajdaj je nakon višesedmične bitke za Lisičansk, grad čijim je osvajanjem Rusija preuzela kontrolu nad Luganskom, rekao da ta bitka omogućila ukrajinskih snagama da utvrde položaje u Donjecku kako bi “tamo otežala Rusima situaciju”.

Hajdaj je još jednom zamolio ukrajinske saveznike na Zapadu da pošalju još oružje, ustvrdivši da će ukrajinska vojska pokrenuti protivofanzivu čim bude imala dovoljno dalekometnog oružja.

– Ruska taktika će biti ista. Prvo će pucati na sve artiljerijom, ali biće im teško osvojtii teritorije -rekao je Hajdaj.

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je kako se Ukrajina nada da će pokrenuti ofanzivu na jugu zemlje.

– Ovo je zadnja pobjeda Rusa na ukrajinskoj teritoriji. Ovo su bili gradovi srednje veličine (Sjeverodonjeck i Lisičansk, op.a.), a za to im je trebalo od 4. aprila do 4. jula, to je 90 dana. Toliko gubitaka… – rekao je Arestovič

– Zauzimanje gradova na istoku znači da je 60 odsto ruskih snaga sad koncentrirano na istoku i biće im teško preusmjeriti ih na jug, a više nema snaga koje mogu dovesti iz Rusije. Platili su visoku cijenu za Sjeverodonjeck i Lisičansk – rekao je savjetnik Zelenskog.

Sam predsjednik Zelenski sinoć je rekao da se ukrajinske snage nastavljaju boriti usprkos povlačenju iz Lisičanska.

– Naše oružane snage odgovaraju, uzvraćaju udarce i uništavaju ofanzivni potencijal okupatora iz dana u dan. Moramo ih slomiti. To će biti težak zadatak koji iziskuje vrijeme i nadljuske napore. Ali nemamo alternative – istakao je Zelenski.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuksanović Stanković: Car je go;Abazović : Imaju li Raško...

"Pogledajte ga molim vas građani CG. Sva sublimacija politike vlade Dritana Abazovića je - car je go",...

Adžić se smijao Mugoši, on mu poručio da bi...

"U trenutku kada 68 od 81 poslanika traži smjenu njegove Vlade, to je dovoljan razlog da podnese...

Abazović predstavio inicijativu za rekonstrukciju Vlade: Osnaživanje borbe protiv...

"Iskazujemo spremnost za rekonstrukciju na sledećim političkim principima. -Vlada će dodatno osnažiti borbu protiv...

Abazović nudi DF-u i DCG ulazak u Vladu: Spreman...

Abazović je navodno dao ponudu DF-u i Demokratama da uđu u Vladu, odnosno da dobiju ministarske pozicije...

Čanak crnogorskim poslanicima: Ne dajte mu da pobjegne

"Poruka svim prijateljima Crne Gore, poslanicima u parlamentu Crne Gore i svima kojima je Crna Gora na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare