Izvor:RTS.rs

Ukrajinci zakoračili u zimu uz restrikcije struje i grijanja

Ukrajinci su zakoračili u tešku zimu, uz restrikcije struje i grijanja. Ukrajinski premijer Denis Šmigal kaže da je deficit kapaciteta u energetskom sistemu Ukrajine 20 odsto. Belgija, Francuska i Njemačka najavile nove pakete vojne pomoći Kijevu.

Restrikcije struje i dalje su na snazi širom Ukrajini. Više od hiljadu stručnjaka svakodnevno radi na popravci ukrajinskog elektroenergetskog sistema, ali i dalje postoji deficit od 20 odsto, izjavio je premijer Ukrajine Denis Šmigal.

U Kijevu je pao snijeg, temperatura je oko nula Celzijuskovih stepeni, a milioni ljudi u ukrajinskoj prijestonici i okolini suočeni su sa restrikcijama u snabdijevanju strujom i grijanjem, saopštio je ukrajinski operater “Ukrenergo”.

Nastavlja se pomoć Kijevu. Belgija, Francuska i Njemačka najavile su novu pomoć Ukrajini, dok je britansko ministarstvo odbrane potvrdilo da su Kijevu isporučene visokoprecizne rakete.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da isporuka oružja Njemačke Ukrajini spasava živote Ukrajinaca, ističući da vojna pomoć Kijevu znači jačanje njene pozicije za pregovaračkim stolom.

S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je da Rusija neće izvoziti naftu zemljama koje ograniče njenu cijnu.

Vatikan je ponudio da organizuje pregovore između Kijeva i Moskve na svojoj teritoriji, ali da “još nije dobijen konkretan odgovor”, izjavio je šef spoljnopolitičkog odjeljenja Katoličke crkve nadbiskup Pol Ričard Galaher.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đoković osvojio desetu tutilu na Austalijan openu

Đoković je odlično počeo meč, dobro servirao, bio siguran sa osnovne linije, lako osvajao svoje gemove u...

PEN centar: Poziv na saslušanje Savković Vukčević pokazatelj uticaja...

“Najnoviji slučaj poziva na policijsko saslušanje Nele Savković Vukčević, članice Crnogorskoga PEN centra, povodom javno iznijetoga stava...

SD: Progon neistomišljenika se nastavlja, podrška poslanici Savković Vukčević

“Poslanica Savković Vukčević je “kriva” samo za jedno, što je rekla istinu. Nažalost, vlast i nadležni u...

Istorijski dan za muslimane Podgorice: Počeli radovi na iskopavanju...

“Danas prisustvujemo istorijskom činu, nakon više od pedeset godina u Podgorici će biti izgrađena džamija. Ovo je...

Abazović da prekine sa etiketiranjem NVO

“Nedopustivo je da se premijer služi neistinitim optužbama kako bi urušio ugled nevladinih organizacija koje argumentovano kritikuju...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare