UN upozorava na moguću nezapamćenu glad u Jemenu

Pomoćnik generalnog sekretara UN-a za humanitarna pitanja, Mark Lowcock, pozvaće SAD da odustane od plana da se pokret Husa u Jemenu proglasi stranom terorističkom organizacijom, jer smatra da bi to dodatno gurnulo ovu zemlju u ''glad kakva nije viđena skoro 40 godina''.

Lowcock je najavio da američki planovi da izdaju dozvole i olakšice humanitarnim organizacijama neće spriječiti glad u Jemenu, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Ujedinjeni narodi već su ranije upozorili da bi odluka Sjedinjenih Američkih Država o proglašenju pokreta jemenskih Husa za teroriste mogla imati ozbiljne humanitarne i političke posljedice.

“Strahujemo da će ta odluka negativno uticati na uvoz prehrambenih namirnica i drugih bitnih proizvoda u trenutku kada sve veći broj građana Jemena umire od gladi”, rekao je portparol UN-a Stephane Dujarric.

Planovi SAD-a

SAD planira proglasiti pokret jemenskih Husa stranom terorističkom organizacijom, izjavio je ranije američki potpredsjednik Mike Pompeo.

Proglašenje pokreta terorističkom organizacijom bilo je proteklih sedmica predmet žestoke rasprave u kabinetu predsjednika na odlasku Donalda Trumpa, a odluka je odložena zbog internih neslaganja oko utvrđivanja izuzetaka za humanitarnu pomoć, reklo je nekoliko izvora.

“Svrha proglašenja je da Ansar Allah odgovara za svoja teroristička djela, uključujući prekogranične napade kojima se prijeti civilnom stanovništvu, infrastrukturi i komercijalnim isporukama”, naveo je Pompeo u saopštenju, koristeći zvanično ime pokreta.

Pokret je vodio kampanje u kojima je “ubijeno mnogo ljudi, nastavlja destabilizirati regiju i uskraćuje ljudima Jemena mirno rješenje konflikta”, dodao je.

Pobunjenička grupa kontroliše veliki dio Jemena i već je pod američkim sankcijama.

Međutim, proglašenjem terorističke grupe očekuje se da će se vanjski akteri prepasti da vrše mnoge transakcije s vlastima koju čine ovi pobunjenici, uključujući bankarske transakcije i kupovinu hrane i goriva.

Ujedinjeni narodi su situaciju u Jemenu već nazvali najvećom svjetskom humanitarnom krizom.

Takođe, stavljanjem Husa – povezani s Iranom – na  listu terorističkih organizacija novom američkom predsjedniku Joe Bidenu moglo bi otežati uspostavljanje dijaloga s Teheranom i povratak u sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vlada usvojila novi paket podrške, evo kome će i...

Penzioneri koji imaju primanja manja od 222 eura, dobiće po 50, a nezaposleni s evidencije Zavoda po...

Zeković i Stanić reagovali: Dok policija kod Vučićevih ljudi...

"Ima li države đe premijer poziva ljude da uzmu pare za glasanje? Dok policija kod Vučićevih ljudi...

Duković: Nemate pravo da odbijate donirane vakcine, kad sami...

Eksperti su, kako je rekao, i prije dolaska na vlast, najavljivali novu strategiju...

Krivokapić sa Bjekovićem: Crnoj Gori potrebna vladavina prava i...

Krivokapić  je naglasio da je pomirenje nasušna potreba crnogorskog društva, te da su podjele i svađe manir...

Lazović: Želim da obavijestim takozvane stečajce i samozvane eksperte,...

Lazović se prvo zahvalio svim organizacionim jedinicama Uprave policije na dobro obavljenom poslu u prethodnih godinu i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare