Izvor:N1

Upozorenje tehnološkog giganta: Rusija bi mogla proširiti sajber napade

Ruska vlada koordinira sajber napade na ukrajinskoj kritičnoj infrastrukturi s raketnim i drugim napadima dok se istovremeno ruske trupe povlače iz prethodno okupiranih područja u Ukrajinu, naveo je Microsoft u izvještaju objavljenom u subotu.

Kompanija je upozorila da bi Kremlj takođe mogao proširiti sajber napade na susjede Ukrajine i to u pokušaju da poremeti vojne i humanitarne lance snabdijevanja i oslabi podršku evropskog stanovništva Kijevu.

Microsoftov izvještaj dolazi nakon gotovo 10 mjeseci brutalnog rata u Ukrajini. U tom je periodu Rusija hakovala ukrajinske satelitske sisteme, energetske kompanije i druge kritične infrastrukture, zbog čega se pojačala međunarodna zabrinutost o tome da bi Moskva mogla proširiti svoje sajber napade.

Microsoft je u novembru okrivio Rusiju za napade na kompanije u Ukrajini i Poljskoj koje su uključene u pružanje vojne i humanitarne pomoći Ukrajini. Sada, tehnološki gigant kaže da bi “Rusija mogla proširiti sajber napade izvan granica Ukrajine”, s naglaskom na “zemlje i kompanije koje Ukrajini pružaju vitalne lance za snabdijevanje i oružje ove zime”.

U izvještaju Microsofta se navodi da bi Rusija mogla pokušati iskoristiti napetosti u Evropi zbog inflacije, visokih cijena energenata, ali i ogorčenost protiv migranata dok sve više ljudi bježi iz Ukrajine, prenosi Politico.

NATO je takođe pažljivo pratio razvoj u Ukrajini, a Savez je takođe vidio dokaze o tome kako Rusija koordinira fizičke napade sa sajber napadima.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Automatska skica

Rusija prestaje da dijeli informacije o nuklearnom oružju sa...

Rjabkov je rekao da je Moskva zaustavila svaku razmjenu informacija sa Vašingtonom nakon što je prethodno suspendovala...

Picula: Slogan “Evrope sad” treba da bude potvrđen reformama...

On je komentarišući izbornu trku za predsjednika Crne Gore kazao i da dobar rezultat Milatovića potvrđuje odranije...

Spajić: Nedjelja ključan dan, glasajmo za svjetliju budućnost Crne...

On je pozvao građane da u drugom krugu predsjedničkih izbora glasaju za kandidata PES-a Jakova Milatovića.

Kovač: Kvona traže Južna Koreja i SAD

Kovač je, na konferenciji za novinare, rekao da su Kvon i Hon Čand Jun uhapšeni na aerodromu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare