Ursula fon der Lajen poslala upozorenje italijanskoj desnici

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je Italiju na posljedice ako odstupi od demokratskih načela, uputivši time jedva prikrivenu prijetnju uoči nedjeljnih izbora na kojima se očekuje pobjeda desnog bloka predvođenog Giorgiom Meloni.

Komentari ukazuju na zabrinutost u nekim evropskim prijestonicama zbog predstojećih izbora te sugerišu da bi odnosi između Brisela i Rima mogli postati turbulentni ako Meloni i njeni partneri pobjede.

“Moj pristup je da koja god je demokratska vlada voljna raditi s nama, mi radimo zajedno”, rekla je fon der Lajen na Univerzitetu Prinston u Sjedinjenim Državama u četvrtak, odgovarajući na pitanje postoje li zabrinutosti zbog predstojećih izbora u Italiji. “Ako stvari krenu u teškom smjeru… Govorila sam o Mađarskoj i Poljskoj, imamo alate”, dodala je.

Matteo Salvini, čelnik Lige koja je dio desne koalicije, osudio je njene komentare kao “sramotnu aroganciju”. “Što je ovo, prijetnja?”, napisao je na Twitteru. “Poštujte slobodan, demokratski i suveren glas italijanskog naroda!”, dodao je.

Fon der Lajen je očito aludirala na preporuku Evropske komisije od prošle nedjelje da se Mađarskoj onemogući korištenje oko 7,5 milijardi evropskih sredstava zbog korupcije, što je prvi takav slučaj u sklopu mehanizma za zaštitu vladavine prava.

Eric Mamer, portparolka Evropske komisije, rekao je novinarima u Biselu da se fon der Lajen nije željela miješati u italijansku politiku.

“Isticala je ulogu Komisije kao čuvara (evropskih) ugovora u pogledu vladavine prava”, rekao je u petak.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

MULEŠKOVIĆ ZA STANDARD: CG nema dobru perspektivu budućeg razvoja...

Prema riječima Muleškovića, ako bi pogledali strukturu bruto društvenog proizvoda, vidimo da su dominantno rasli lična potrošnja,...

Odbor direktora RUP opet dobija nezakonitog predsjednika: Janjušević završio...

Krvavac dolazi na mjesto Dušana Janjuševića, koji je do skora držao poziciju predsjednika OD RUP iako za to,...

Sunčano uz malu oblačnost, do 30 stepeni

Na jugu, sunčano uz povremeno malu do umjerenu oblačnost. Vjetar povremeno umjeren do pojačan, sjeverni i sjeveroistočni....

Gavrić: Mladim generacijama u Crnoj Gori nedostaje prava slika...

Na pitanja odgovorao je iz rodnog grada - Herceg Novog, u kojem će, kaže, ostati i pokušati...

Pomorci iz CG nemaju status, prepušteni sami sebi

Prema nekim procjenama, na pučini je iz Crne Gore oko 6.500 pomoraca, mada taj broj nije definisan,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare